Například provozovatel pěstitelské pálenice v Loukově Zdeněk Zbožínek potvrzuje, že jsou už dlouho v jednom kole. „Pálili jsme třešně, višně a mirabelky, teď se chystáme na švestky. Zrovna se nám začínají zapisovat zájemci,“ přibližuje Zbožínek.

Horké počasí mu paradoxně přivodilo příjemné starosti. „Nejdřív jsme měli trochu strach, že bude moc sucho. To se naštěstí nepotvrdilo a teď to vypadá velmi dobře. Stromy jsou obsypané ovocem,“ neskrývá nadšení Zbožínek.

Podle něj je destilát vypálený z vlastního ovoce mnohem lepší než likéry, které se prodávají v obchodech. „Například švestková slivovice bude letos skutečně kvalitní pití, to se nedá s tou, co je za pulty, vůbec srovnávat,“ dodává.

Díky teplému počasí letos začala práce výrobcům destilátů o měsíc dřív

V Komárně se zase mohou pochlubit primátem. „Začali jsme pálit jako první ve Zlínském kraji, už 4. července,“ usmívá se majitel tamní pálenice Josef Ondroušek, který si pochvaluje velkou úrodu švestek a třešní.

Zároveň předpokládá, že se jim sezona protáhne až do dubna příštího roku. „Bude záležet na tom, kdy přijde ochlazení. V chladnějším prostředí ovoce dozrává pomaleji a kvasí později. Takže se klidně může stát, že pojedeme ještě v březnu a dubnu,“ soudí soukromník.

Ondroušek upozorňuje, že nikdo vyjma lihovarů nesmí pálenku prodávat. „Přesto by se cena načerno prodávané trnkové slivovice mohla vyšplhat nad 330 korun za litr,“ odhaduje.

Ladislav Navrátil z Morkovic má o práci postaráno do konce roku. Alespoň podle zájemců, kteří se mu přihlásili.
„Zrovna děláme meruňky, chystáme se na švestky. A jsme pořád v tempu, takže ani nemáme na nic jiného čas,“ vysvětluje Navrátil.

Novým moderním zařízením se mohou pochlubit v Přílepích. „Provoz je rychlý a komfortní. Zákazník jenom přiveze kvas k hadici a už se o nic nestará,“ pochvaluje zařízení Michal Záhrobský z tamní pálenice. Ceny se od loňska v rámci regionu příliš nezměnily, za litr stoprocentního alkoholu zaplatí zákazníci od 220 do 230 korun.

Jako každý rok se chystají pálit i Škrachovi z Lubné. Letos to budou především švestky a hrušky.
„Máme toho strašně moc. Já slivovici sice nepiji, ale otec už se nemůže dočkat,“ vylíčila s úsměvem Květoslava Škrachová.