Hotely a lázně zaměřující se na komplexní wellness služby, ale zatím na svou příležitost stále čekají. Otevřít nebudou moci ani ve druhé vlně uvolňování opatření, která nastane v pondělí 10. května. S bazény, wellness či saunami se v ní nepočítá.

Některá wellness centra by mohla poskytovat alespoň část některou z běžně nabízených služeb – například masáže. Tou cestou se vydali třeba v Amenity Wellness na Třídě Tomáše Bati ve Zlíně.

Zámek Lešná v Lešné u Valašského Meziříčí.
Zámek Lešná má pestrou minulost. Byl sídlem šlechticů, školou i filmovou kulisou

„Masáže máme v provozu od 3. května, saunový svět je ale stále mimo provoz dle nařízení vlády,“ informují provozovatelé.

Naproti tomu oblíbené Rožnovské pivní lázně v Rožnově pod Radhoštěm zůstávají dále uzavřené. Vstřícným krokem směrem k zákazníkům je však automatické prodloužení platnosti všech pořízených voucherů.

Resort Valachy: Buď všechno, nebo nic

Také ve vyhledávaném Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích se rozhodli prozatím neotevírat. Byť by v omezené míře mohli.

„Od 3. května smíme poskytovat služby masáží a beauty ošetření, ale neposkytujeme je. Dle nařízení bychom totiž mohli tyto procedury provozovat pouze samostatně bez dalších doprovodných služeb, na které jsou hosté u nás zvyklí, mají je v ceně a jsou pro ně zásadním lákadlem,“ říká mluvčí resortu Martina Žáčková.

Do zmíněných doprovodných služeb se řadí například vstup do termálních bazénů, saunového světa se saunovými rituály, čajový servis, možnost občerstvení v restauraci a další.

Řeka Bečva u Valašského Meziříčí. Ilustrační foto
Vodu v Bečvě budou hlídat perloočky. Teď se odebírají vzorky i dvakrát týdně

V omezeném režimu bez možnosti využít bazény a sauny zkoušeli masáže v Resortu Valachy nabízet už při částečném rozvolnění na podzim. Zájem byl ale minimální. A s přihlédnutím k nákladům na personál a energie se to ukázalo jako ztrátové.

„Nemáme nyní v hotelech ubytované hosty, kteří by masáž využili, a jednodenních hostů, kteří by byli ochotní přijet ‚na otočku‘ kvůli masáži, je minimum,“ vysvětluje Žáčková, proč padlo rozhodnutí zatím masáže neposkytovat.

„Chceme počkat až do dalších rozvolnění a kompletního otevření provozu wellness center. Zatím nám tato služba nedává ekonomický smysl,“ dodává Martina Žáčková.

Lidé se ptají na ubytování, kapacity se plní

V každém případě zájem lidí o služby, včetně ubytovacích, rapidně narostl hned poté, co se objevily první signály rozvolňování.

„Okamžitě několikanásobně přibylo telefonátů a mailů na naše recepce a rezervační oddělení. Lidé se ptají především na ubytování a rezervují si prázdninové pobyty,“ potvrzuje Žáčková.

Zájem je i přesto, že stále není jasné, jaká budou režimová opatření v létě.

„Hosté ale říkají, že chtějí mít alespoň nějakou jistotu a chtějí se na něco těšit. Po loňsku, kdy byl velký zájem o tuzemské dovolené, se mnozí bojí, že by na ně nevyšel pokoj,“ sdílí aktuální zkušenost mluvčí resortu.

Valašské frgály z Velkých Karlovic nově nabízí také Cafe Frgale ve Vídni.
Frgály z Karlovic chutnají lidem i v kavárně ve Vídni. Teď nejvíc hruškové

Co se kapacit týče, například hotel Horal, jež spadá do Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, už má na červenec místa z jedné poloviny vyprodaná.

„Bohužel stále nevíme, jakou obsazenost nám vláda po rozvolnění umožní a za jakých podmínek, takže plánování je velmi komplikované,“ netají Martina Žáčková.

Dodává, že přes platná omezení se i nyní lze v Resortu Valachy zastavit alespoň na občerstvení – v provozu je denně výdejní okénko Bistra Razula, o víkendech také okénko na terase hotelu Horal.