Stejně jako spouty dalších obyvatel regionu je překvapen takovým rozsahem prací na silnici v údolí od Janové po Velké Karlovice. „Myslím si, že to bude mít neblahý dopad na cestovní ruch," je přesvědčený.

Stejně jako Vladislav Pavelka začínají být nervózní také další, především usedlíci. „Je to fakt masakr. Semafory jsou podle mne špatně nastavené. Jenom do Huslenek nám cesta trvala hodinu! Pak přijeli policajti a začalo se to trochu hýbat," volala do redakce Valašského deníku rozčarovaná Ludmila Malíková z Huslenek.

Rozezlení řidiči volají často na linku 158. „Zatím ale nedošlo k tomu, abychom tu dopravu řídili místo semaforů. Stává se ale, že někteří řidiči jezdí na červenou," potvrdil policejní mluvčí Vladislav Malcharczik. Upozornil také, že hlídky nemohou stát u každého semaforu. „Je to hlavně o ohleduplnosti řidičů. O tom, že se tu bude stavět, věděli dlouho dopředu. Musí s tím počítat. Jiná možnost tady není," upozornil.

Neukáznění řidiči často vyráží na červenou. Situaci průběžně řeší také policisté

Osm semaforů rozesetých po celém údolí, které řidičům pijí každodenně krev, je ale podle silničářů nutnost. „Uvědomujeme si, že počet uzavírek v údolí Vsetínské Bečvy je vysoký a že motoristům komplikují život. Upozornili jsme na to ale s dostatečným předstihem. Nevyužít situaci, která se nám naskytla, cesta by byla ve špatném stavu i nadále a kdoví jak dlouho," vyjádřil se pro Valašský deník Vojtěch Cekota, tiskový mluvčí Ředitelství silnic Zlínského kraje.

Rekreační střediska prozatím úbytek klientů kvůli rekonstrukci silnice nehlásí. „Dostat se do Karlovic z Janové je skutečně komplikovanější. Tato skutečnost se ale na návštěvnosti, třeba i té krátkodobé jen na jeden den, nijak neprojevila," řekla tisková mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková. Pokles jednodenní návštěvnosti zaznamenali jen při jarní desetidenní úplné uzavírce silnice od Razuly k hranici se Slovenskem.

Podle Martiny Žáčkové se musí lidé na celou situaci dívat i z pohledu do budoucna. „Po skončení prací dostane Horní Vsacko moderní silnici. Na to, co její výstavbu provázelo, se brzy zapomene," dodala.

Největší zátěž v těchto dnech zažívají především autodopravci potravin. V termínu totiž musí rozvést do prodejen v celém údolí třeba čerstvé pečivo. „Tady problém nevidím. Jezdí brzy ráno, ještě před dopravní špičkou," vysvětlila zástupkyně vedoucí prodejny Jednota v Novém Hrozenkově Renata Rajmicová. „U ostatního sortimentu je to tak, že pokud zboží rozváží řidič pravidelně delší dobu, dokáže se v situaci orientovat a přizpůsobit rozvoz tak, aby přijel včas," přiblížila Rajmicová. Horší je to podle ní u takzvaných střídačů. Situaci totiž neznají a přijíždějí i s několikahodinovým zpožděním.

Místa, kde je provoz řízen semafory

2× Ústí – Janová – Hovězí
1× Halenkov
1× Karolinka
1× Karolinka, odbočka Bzové
3× Velké Karlovice

Od pondělí bude prováděno frézování silnice mezi Valašskou Polankou a Lužnou