Podle něj tedy určitě stojí za to, tyto potraviny nakupovat. „Na druhou stranu, zcela objektivně, nebyla zveřejněna studie, která by jednoznačně prokázala, že takové výrobky jsou jednoznačně kvalitnější," upozornil děkan.
K používání náhražek v potravinách, které jsou běžně dostupné v obchodní síti upozornil, že jsou to často sami zákazníci, kteří výrobce k jejich používání nepřímo tlačí.
„Uvědomme si, že je to právě spotřebitel, který volá po snížení cen a vyhledává levné zdroje. Výrobce, jehož výrobní cena je tvořena mnohdy i ze 70% nákladem na surovinu, nemá jinou možnost, než zasáhnout do surovinové skladby a hledat levnější alternativy – to vše však v mezích legislativy a rozhodně i takovéto výroky musí být zdravotně nezávadné," uvedl František Buňka.
Chceme-li kvalitnější surovinovou skladbu, budeme si podle něj muset zvyknout na připlacení a akceptaci vyšší ceny.
Děkan František Buňka na našem webu on-line diskutoval se čtenáři v pátek 27. listopadu od 12 hodin.
Profil děkana Františka Buňky
Doc. Ing. František Buňka, Ph.D. je absolventem Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově, od roku 2004 nositelem titulu Ph.D. v oboru ekonomika a hygiena výživy.
Od roku 2003 působí na Ústavu technologie potravin Fakulty technologické.
V letech 2006-2009 zastával funkci předsedy akademického senátu fakulty, následující dva roku působil jako proděkan a od roku 2011 je ředitelem Ústavu technologie potravin.
Ve vědecké činnosti se zabývá aplikací potravinářských přídatných látek, optimalizací technologických procesů při výrobě potravin živočišného původu, stanovováním obsahu proteinů a aminokyselin v potravinách, řízením bezpečnosti potravin a stravováním obyvatelstva v mimořádných situacích.
František Buňka pracuje rovněž pro Český institut pro akreditaci jako samostatný odborný posuzovatel.
V říjnu letošního roku byl jmenován děkanem Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně