Středa 4. září

18:42 - Prezidentský pár už vyrazil zpátky do Osvětiman, kde strávil i dnešní noc. V penzionu, který patří jeho kancléři Vratislavu Mynáři a manželce, bude pobývat po celou dobu třídenní návštěvy Zlínského kraje. Zítra čeká manžele návštěva Valašských Klobouk, Leskovce, Vsetína, Svatého Hostýna i Kroměříže. Na Slovácko pojede v pátek.
Kroky prezidenta Miloše Zemana ve Zlínském kraji bude Deník monitorovat také zítra. Dnes vám děkujeme za pozornost.

18:37 - Někteří se nechali slyšet, že to prezidentskému páru slušelo, že byl hezky sladěný. Ivana do tmavěmodra, stejnou barvu kravaty měl i její manžel Miloš. Další si i všimli, zejména tedy ženy, že je první žena hezky upravená a má novou hlavu.

18:33 - Pojďme si ještě říct, co měl první muž státu s manželkou i krajskými radními dnes na Lesním hotelu k obědu. Po přípitku sektu přinesli kuchaři předkrm v podobě vepřové šunky od kosti s křenovou šlehačkou, následoval hovězí vývar a játrovými knedlíčky, nudlemi a zeleninou a přišel na řadu hlavní chod. Prezidentský pár si pochutnával na kuřecím prsu z Farmy obaleneném v domácí slanině s kuřecí faší, bramborovo-karotkovým pyré, máslovou karotkou a drůbeží šťávou. K tomu popíjeli přítomní Chardonnay, výběr z hroznů. Jako moučník se servíroval švestkový koláč s tvarohem a kávou.

18:29 - Jak zmínil mezi přesuny krajský radní Lubomír Nečas (SPOZ), na přípravu prezidenta v kraji nebylo moc času. Asi čtrnáct dní. Přestože už byla hlavní osa nalajnovaná asi dva měsíce předem, ve spolupráci s Hradem dolaďoval Zlínský kraj program ještě nějakou dobu. Po Zlínském kraji navštíví Miloš Zeman Pardubický kraj.

18:26 - Přísně tajné dary, které dostala hlava státu na zlínské radnici: obraz od Ladislava Pálky s názvem Zlínská archa, historické fotografie Památníku Tomáše Bati a knihy – o zlínské architektuře a s fotografiemi.

18:25 - Debata se stočila také na plánovanou obnovu Památníku Tomáše Bati ve Zlíně. Primátor připomněl, jak se spousta lidí ohání Baťou a jeho výroky, ale na sehnat na obnovu památníku peníze je problém. Požádal proto prezidenta, jestli by Zlínu v tomto nepomohl, a to nejen pomoci sehnat peníze, ale třeba také projekt zaštítit. „Poctivě slibuji, že se na to podívám, jenom se mi připomeňte," řekl Miloš Zeman, který mimo jiné nechal zastupitele chvilku čekat i kvůli tomu, že si po setkání s lidmi na náměstí dal kouřovou přestávku.

18:15 - Kromě zastupitelů je na radnici například i bývalá primátorka Irena Ondrová (ODS). Prezident s přítomnými diskutoval, ptali se jej například, jaký má názor na přímou volbu starostů. Miloš Zeman ji podporuje, ale měla by se podle něj týkat i hejtmanů.

17:53 - Zastupitelé jsou v pozoru. Ve stoje čekají na příchod prvního muže státu. Jsou mezi nimi, na rozdíl od krajského zastupitelstva, také lidovci.

17:50 - Miloš Zeman přetáhl diskusi s občany o deset minut. Už se ale přesouvá s primátorem Adámkem na radnici, kde se má setkat s městskými zastupiteli v obřadní síni a převzít dary od Zlína. Lidé se pomalu rozpouštějí, někteří zůstávají na kulturní program.

17:44 - Řeč byla o nezaměstnanosti, kdy jedna obyvatelka vzpomněla, že kdysi pracovalo ve Svitu 38 tisíc lidí a teď je tam několik Vietnamců. Dále o církevních restitucích, kdy prezident Zeman vyslovil přání, aby církev šla v případě získání majetku cestou svého poslání – tedy postarat se o nemocné a dbát na vzdělávání. „Pevně věřím, že se představitelé církve chtějí dostat do nebe."

17:40 - Bonmot prezidenta Miloše Zemana k Poslanecké Sněmovně: „Někdy mi připadá Sněmovna jako ponorka, v níž jsou lidé zavření a jdou si vzájemně po krku, a vůbec neví, co se děje kolem."

17:38 - Na pódium vystoupila paní z Fryštáku, která předala prezidentovi osobně dopis, na který prý jeho kancelář tři měsíce nereagovala. Čeho se týkal, zjistíme později. Na náměstí se pokračuje v diskusi a prezident se vyjádřil k nadcházejícím volbám do Poslanecké Sněmovny. Ujistil dav, že nechce podporovat žádnou poltickou stranu a vyzval je, ať určitě k volbám jdou, protože když nepůjdou, jejich hlasy propadnou a rozdělí si je právě největší strany, které by možná nikdy nevolili. Doporučil lidem, ať volí zástupce, které osobně znají.

17:30 - Manželka prezidenta Ivana Zemanová je už nějakou dobu mezi dětmi v dětském domově. Miloš Zeman prohlásil, že pokud bude více dotazů na náměstí, je možné o něco posunout návštěvu radnice. Je totiž posledním bodem dnešního oficiálního programu prezidenta.

17:27 - Zbyněk Horvát, zlínský písničkář známý jako Ziggy, ve svém dotazu naznačil, že prezidentu Zemanovi dopomohl k úspěchu někdejší prezident Václav Klaus a zeptal se, jestli tahle šaškárna má dopomoci k moci komunistům? „Asi těžko, když mně třikrát vyhodili z práce," zareagoval prezident s tím, že v roce 1989 také zvonil klíčema. Připustil, že by mu mohl Václav Klaus svou podporou pomoct, kdyby ovšem nevyhlásil zrovna amnestii, protože v tom okamžiku to bylo kontraproduktivní.

17:11 - Muž, který transparenty držel, dostal od prezidenta výsadní právo položit první otázku. Než se k tomu ale dostane, vysvětluje Miloš Zeman lidem, proč řešil vládní krizi a jak ji řešil. Lidé si jej fotí a natáčejí.

17:05 - Miloš Zeman se dočkal na náměstí v krajském městě poměrně slušného potlesku. V davu bylo však vidět i dva plakáty, na kterých byla značka Stop a nápisy Stop Zemanovi a totalitě. Prezident je glosoval ihned po příchodu na pódium: „Děkuji vám za pěkné nápisy a estetické cítění."

17:00 - Je to tady. Prezidentská kolona přijíždí. Lidé, kteří doposud seděli na lavičkách, se sbíhají.

16:55 - Deset minut do příjezdu prezidenta už stojí přichystaný na náměstí Míru ve Zlíně primátor Miroslav Adámek se slavnostním řetězem na krku. Program, který se tam odehrává, připravilo město speciálně kvůli této příležitosti, aby zabavilo lidi. V centru Zlína je jich asi pětistovka

16:45 - Už i na náměstí Míru ve Zlíně, kam se přesune prezident ze Slušovic, vše napovídá tomu, že se očekává velká událost. Na každém rohu policista a všude muži v černých oblecích. Lidí je mezi radnicí a obchodním centrem Zlaté jablko poměrně dost, protože se zrovna na náměstí koná jarmark s kulturním programem. Těžko ale v tuto chvíli říct, zda všichni zůstanou na setkání s prezidentem, které má začít v 17.05.

16:40 - První muž státu se podíval na vystoupení krojovaných dětí, přivítal na pódiu všechny přítomné a připil si ze speciálně vyrobených kelímků pro tuto příležitost s Františkem Čubou. „Naše země nepotřebuje Viktory Kožené, ale takové lidi, jakými jsou Tomáš Baťa a František Čuba," nechal se slyšet Miloš Zeman. Upozornil přitom, že v kelímku má čistou vodu, byť ochucenou. „Co by to byla za návštěva kraje, kdybych nenavštívil Slušovice," podotkl ještě prezident.

16:22 - Společnost neponechala nic náhodě a nechala dokonce vyrobit umělohmotné kelímky s fotkou Miloše Zemana a popiskem, který označuje návštěvu prezidenta ve firmě Greiner. Hostesky do nich nalévají buď šampaňské nebo rychlé špunty pro děti.

16:13 - Hlava státu už je ve Slušovicích. Jakmile vystoupila z automobilu, zamávala všem přítomných občanům, poté se šla přivítat se zástupci firmy Greiner. „Něco jsem si o vás nastudoval," pousmál se Miloš Zeman před vstupem do budovy. Podnik vyrábějící plastové obaly mu tudíž není nijak neznámý.

16:06 - Prezident už se blíží do Slušovic. U administrativní budovy firmy Greiner jej čeká management firmy, za zábradlím lidé všech věkových kategorií s fotoaparáty. Starší berou událost vážně, pánové mají na sobě například obleky. Zaměstnanci firmy potom trika různých barev, zřejmě podle toho, do jakého provozu patří. A mladí jsou oblečení standardně. Z reproduktoru zní populární hudba a atmosféra ve Slušovicích připomíná začátek nějakého koncertu. Komu by se chtělo na toaletu, může zaběhnout do přistavěných TOI TOI. Děti, které budou tančit, jsou ze ZŠ v Neubuzi, odkud pochází František Čuba.

16:02 - Když prezident na gymnáziu diskutoval, z oken školy byl ven slyšet potlesk. Někteří lidé byli vylezeni na balkonech, jiní byli naopak překvapeni, když se nemohli dostat autem přímo ke svému domu. „Co to tu, sakra, je?" ptal se jeden místní. „Pan prezident," dostal odpověď od ochranky, který pak musel interpretovat i svému asi čtyřletému synovi.

15:57 - Studenti si nebrali servítky a kladli dotazy na tělo. Třeba i ten, co by bylo jinak, kdyby se stal prezidentem ČR Karel Schwarzenberg. „Premiérkou by se stala Miroslava Němcová, pravděpodobně by nebyla prozatímní vláda ani předčasné volby, ale konaly se by se až řádné v květnu. Osobně si myslím, že voliči mají právo na to, si zastoupení ve Sněmovně sami zvolit," zareagoval Miloš Zeman.

15:55 - Diskuse se stovkami studentů na Lesní čtvrti skončila a prezident s chotí za doprovodu policistů odjíždějí do Slušovic. Při setkání padla řada zajímavých dotazů ze strany gymnazistů, ze které vyplynulo, že prezident Miloš Zeman kouřil kdysi marihuanu. „Před čtyřiceti lety mi dala jedna známá jointa, při kterém jsem poslouchal dlouhohrající desku. CD tehdy ještě nebyla," vzpomněl první muž v zemi. Cigareta z marihuany ale na něj prý neměla žádný účinek, zmínil v odpovědi na otázku, co říká na legalizaci marihuany. Nemá na to jednoznačný názor, ale přiklání se spíše k odpovědi NE. „Podle některých odborníků může vést marihuana k tvrdým drogám. Pokud by toto riziko hrozilo, přikláním se spíše k tomu, aby marihuana legalizována nebyla. Ovšem názory odborníků se různí," připustil Miloš Zeman.

15:49 - Ve Slušovicích před firmou Greiner už čekají stovky lidí a přicházejí další. Na místě je nezbytná ochranka a policisté se psem. Lidé se podle ohlasů na příjezd prezidenta těší. Zřejmě se dočká Miloš Zeman i folklorního vystoupení, v okolí totiž pobíhají krojovaní z dětského souboru. Kolona ze Zlína má dorazit do Slušovic krátce po čtvrté hodině.

15:41 - Už nyní víme, co dostanou Miloš Zeman i jeho manželka Ivana zítra dopoledne ve Valašských Kloboukách, které jsou ostatně jediným místem ve Zlínském kraji, kde bude mít prezident setkání s občany, a není přitom okresní. Na jižním Valašsku připravila firma Kolínek pro prezidentský pár ručně vyráběné papuče, ideální pro sychravé večery. Miloš Zeman bude mít papuče velikosti 11 se dvěma vyšitými trnkami. Paní Zemanová bude mít na svých šestkách vyšívané kvítečky.

Výroba papučí pro prezidentský pár ve Valašských Kloboucích.

15:32 - Poté už se začne prezidentův dnešní oficiální program na Zlínsku chýlit pomalu, ale jistě ke konci. Ještě jej tedy čeká centrum Zlína - diskuse s lidmi, městskými zastupiteli i další dar, který je ovšem stále tajný. Co přibude k sadě skleniček a karafě…?

15:20 - Ve škole má strávit prezident Miloš Zeman přibližně hodinu, diskuse se studenty přitom zabere asi 45 minut. Krátce po čtvrté už se má totiž vítat s šéfy a zaměstnanci firmy Greiner ve Slušovicích.

15:10 - Ředitel gymnázia Jan Chudárek přivítal prezidenta oficiálně před shromážděnou tělocvičnou a předal mu slovo. Hlava státu hovořila asi pět minut. Miloš Zeman už poněkolikáté připomněl Tomáše Baťu a jeho slova, tentokrát heslo Neříkej, že to nejde, ale řekni, že to neumíš. Přede všemi zmínil, že mu byli představeni čtyři nejúspěšnější studenti školy a hovořil chvilku na téma úspěch a závist. „Síla člověka se ukáže nejen v dobách úspěchu, ale teprve v těžších okamžicích. Tomáš Baťa byl třikrát na dně a vždy se dokázal zvednout," připomněl prezident.

15:00 - Prezident Miloš Zeman, hejtman Stanislav Mišák, ředitel školy Jan Chudárek, studenti i učitelé se sešli v tělocvičně školy. První tři jmenovaní usedli do čela a slovo si vzal nejprve hejtman. Představil úspěchy školy a zmínil, že gymnázium na Lesní čtvrti je jednou ze škol v kraji, jejíž studenti dosahují opravdu velkých úspěchů. „Ale i nejméně úspěšná škola v kraji je úspěšnější než školy v jiných regionech," sdělil také hejtman.

14.42 - Prezident Miloš Zeman dorazil na Lesní čtvrť, tedy i společně s hejtmanem Stanislavem Mišákem, kde už jej čekala delegace. Kytici dostal od dvanáctileté studentky gymnázia, přivítal jej osobně ředitel školy Jan Chudárek. A vešli společně dovnitř. Podle ředitele Chudárka je zrekonstruované gymnázium pastvou pro oči. V tomto případě tedy bude i pro ty prezidentovy.

14.32 - Student Filip Kaška by se rád podíval na prezidenta osobně. „Chci si udělat sám obrázek o tom, zda to, co se o prezidentovi říká, je pravda," nespecifikoval více Kaška. U gymnázia je kromě studentů už i několik přihlížejících z řad veřejnosti. Mezi nimi Marie Krlovská, která je příznivkyně zemanovců a Miloše Zemana volila. „Jsem hrozně ráda, že navštíví prezident právě Lesní čtvrť, protože je moc hezká a jsem na ni hrdá," řekla obyvatelka. Určitě se prý zúčastní i setkání na náměstí Míru.

14.09 - Necelou hodinu před příjezdem prezidenta na Lesní čtvrť jsou už na místě tři policisté, kolem gymnázia postává několik studentů, další hrají na hřišti volejbal. Průběžně vycházejí ze školy. Někteří se půjdou podívat na besedu, jiní ne. Zatím se jdou najíst. „Já se třeba na besedu nechystám, ale prezidenta bych rád viděl. Je to přece událost," řekl dvanáctiletý Martin Lysoněk, kterého čekala před školou maminka venčící psa.

13.58 - Řada studentů už zmínila, že je na prezidenta zvědavá. „Těším se. To, že přijede pan prezident na naši školu, považuji za výjimečnou událost. Chtěl bych mu případně i položit nějaké otázky k tématům, které mně zajímají," zauvažoval 16letý student Honza Křepelka.

13.48 - Beseda na gymnáziu na Lesní čtvrti ve Zlíně, kterému ostatně kdysi šéfoval někdejší europoslanec Tomáš Zatloukal, nyní Jan Chudárek, má začít kolem třetí hodiny odpolední. Možnost besedy nabídl právě této škole Zlínský kraj a ředitel byl rád. Očekává, že i dotazy ze strany studentů budou vzhledem k jejich komunikativnosti smysluplné.

13.38 - Prezident Miloš Zeman cestuje při návštěvě kraje v autě často na předním sedadle, což podle ochranky není zrovna bezpečné, byť je sklo neprůstřelné. Na předním sedadle bylo možné vídat kdysi i Václava Havla.

13.19 - Nyní už se hlava státu chystá pomalu ve Zlíně k obědu. I s manželkou Ivanou pojedí s krajskými radními na Lesním hotelu, restauraci vyšší cenové kategorie poblíž krematoria.

13.09 - Dnes bude mít možnost diskutovat prezident s lidmi, nebo možná lépe řečeno lidé s ním, ve firmě Greiner packgaging Slušovice, která vyrábí plastové obaly. Později i ve Zlíně na náměstí Míru, v případě špatného počasí v Městském divadle ve Zlíně.

13.04 - Jak sám prezident během své návštěvy řekl, hodlá spíše naslouchat, než sám hovořit. Návštěvy jej prý dobíjí, nejvíce se těší na setkání s lidmi na náměstí nebo třeba pracovníky firem.

12.44 - Miloš Zeman všem nadějným podnikatelům doporučil přečíst si životopis Tomáše Bati a další díla o něm. „Nepřeji vám krach, ale kdyby náhodou přišel, uvědomte si, že Tomáš Baťa zkrachoval třikrát," pousmál se prezident a prohodil se studenty několik slov. Padlo i pár dotazů.

12.26 - Studenti, s nimiž bude prezident za 10 minut, už přijeli k Baťovu institutu kolem poledne.

11.24 - Právě teď si prezident Miloš Zeman prohlíží novostavbu ve zlínském svitovském areálu – Baťovský institut. Komplex, který má pomoci vytvořit z bývalého továrního zázemí centrum krajského města. Zlínský deník pro vás chystá do zítřejšího vydání rozhovor s ředitelkou institutu Lenkou Struhárovou Jančaříkovou.

Návštěva prezidenta ČR Miloše Zemana ve Zlíně.

12.17 - Potíže kvůli návštěvě Miloše Zemana má soukromý dopravce Housa car. Autobusy musejí vyjíždět jinudy, policisté je směřují.

12.14 - Prezidenta si nenechala ujít například Alena Tribecká. „Nikdy jsem jej neviděla na živo, jenom Havla. Ale na náměstí už nepůjdu," poznamenala.

12.13 - Nyní už ale zastavila prezidentská kolona před Baťovým institutem. Kromě zástupců institutu je na místě asi dvacítka lidí, prezidenta si fotografují. On se s nimi kývnutím hlavy vítá a vchází dovnitř.

12.12 - Přítomní zastupitelé měli možnost klást prezidentovi dotazy. Zazněla obava o to, jak prezident všechno stihne, když má program tak plný. „Mám přece 45 minut volna," pousmál se Miloš Zeman. Navíc je prý na takový nápor zvyklý, dá se říct, že má už dvacetiletou praxi.

12.09 -Z pětačtyřicetičlenného zastupitelstva chybělo 8 lidovců z deseti. Na místě nebyl ani Jiří Čunek, ani Ondřej Benešík – muži, kteří spolu pózují na billboardech do nadcházejících voleb do Poslanecké sněmovny. Chyběl také Ludvík Hovorka. Přítomen byl bývalý radní Jindřich Ondruš, současný ředitel rožnovského skanzenu, a starosta Bystřice pod Hostýnem Zdeněk Pánek.

Návštěva prezidenta ČR Miloše Zemana ve Zlíně.

12.06 - Setkání s krajskými zastupiteli právě skončilo. Prezident během něj dostal od krajského úřadu dárek – skleničky a karafu na víno. Dárek ale dostal i hejtman Stanislav Mišák, hlava státu mu předala soupravu na čaj. „Jsem milovníkem čaje. Nejlepší je Earl Grey," zareagoval prezident. Zlínskému kraji také podaroval prezidentskou stuhu. 

11.51 - Zatím není jasné, kde bude prezident obědvat, ale prostor se nabízí mezi setkáním s účastníky projektu Nejlepší podnikatelský záměr, které začne po půl 1, tedy po expozicích, a besedou na gymnáziu na Lesní čtvrti ve Zlíně. Ta má být podle programu ve 14.45.

11.48 - Oficiální program prezidenta Miloše Zemana ve Zlínském kraji je poměrně nabitý a dnes má skončit odhadem nejdříve po šesté hodině, možná v půl sedmé. Na půl šestou je totiž naplánováno setkání s představiteli města Zlína na radnici.

11.45 - Co si má český prezident s chotí v Baťově institutu prohlédnout? Expozici Princip Baťa – Dnes fantazie, zítra skutečnost. Nejprve ale výstavu historické obuvi v Obuvnickém muzeu, expozici strojů – výrobní linky, kde se má setkat i s pamětníky, dále si prohlédne mapu vývozu produktů firmy Baťu a navštíví expozici Baťovský životní styl. To vše má stihnout během pouhých dvaceti minut.

11.37 - Recepční Baťova institutu poznamenala, že od rána uklízejí, aby bylo pro prezidenta všechno perfektně připraveno, jak se patří. „Teď už jsme ale spíš nervózní," říká půl hodiny před plánovaným příjezdem recepční. V okolí Baťova institutu už se srocuje ochranka. Prezident je ale stále s krajskými zastupiteli v 16. patře v zasedací síní zastupitelstva.

11.30 - Další kroky prezidenta Zemana povedou po poledni do Baťova institutu, kde sídlí Krajská galerie výtvarného umění, Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně a v září tam otevře své nové prostory i Krajská knihovna Františka Bartoše. Před budovou je zatím klid, na zídce sedí jenom tři mladíci a pokuřují.

11.28 - Nicméně už teď víme, že Miloš Zeman zmínil, že jeho oficiální program byl zveřejněn na první straně dnešního Zlínského deníku, aby i veřejnost mohla navštívit místa, kde se bude prezident pohybovat.

11.25 - Mezitím můžeme připomenout, jak bude postaráno o bezpečnost hlavy státu v regionu. Bezpečnostní služba se na návštěvu chystá podle bývalého náčelníka vojenské zpravodajské služby ČR Andora Šándora už několik dní předem. Zmapuje přesně všechna místa, kde se bude Miloš Zeman pohybovat. Musí se počítat s únikovými cestami nebo mít například zmapované nejbližší trasy do nemocnice. Profesionalita ochranky se ale ukáže hlavně podle toho, jak se zachová, když hlava státu udělá něco, co nebylo v programu. Kromě samotné prezidentovy ochranky budou dnes v pohotovosti i zlínští strážníci a státní policisté. Jejich počet však odmítli policisté z taktických důvodů zveřejnit.

11. 24 - Prezident Zeman stále komunikuje s krajskými zastupiteli za zavřenými dveřmi. Je zakázáno telefonovat, takže na reakce ze sálu stále čekáme.

10.58 - Právě v tuto chvíli se vítá hlava státu s krajskými zastupiteli. Redaktorka Deníku je u toho. Kdo na setkání nakonec přišel a jaký dar prezident od krajského úřadu dostal, vás budeme informovat po skončení setkání. (více čtěte Dar Zlína je přísně střežené tajemství)

Miloš Zeman se s manželkou Ivanou se mají ještě rovněž podepsat do Pamětní knihy kraje a projet se Baťovým výtahem.

Návštěva prezidenta ČR Miloše Zemana ve Zlíně.

10.54 - Je potřeba ještě zmínit, že lidé, kteří čekali na příjezd prezidenta od Svitu, se jej nedočkali. Hlavu státu zahlédli lidé z parku a nahoře u vchodu třídy Tomáše Bati Takže například senior Rozsypal, který viděl už tři prezidenty, má zatím smůlu. Ani on ani ostatní, kteří si zřejmě vyběhli z práce, zatím zřejmě nevědí, že prezident je už uvnitř Baťova mrakodrapu. Stále sedí před ním.

10.46 - V Baťově mrakodrapu se má prezident za několik minut setkat s krajskými zastupiteli. Je ovšem otázkou, zda budou přítomní všichni. Lidovecký zastupitel Ondřej Benešík (starosta Strání) už totiž avizoval, že se drtivá většina členů klubu KDU-ČSL setkání nezúčastní. Návštěvu prezidenta Miloše Zemana v kraji totiž vnímají jako předvolební turné zemanovců. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář z Osvětiman má totiž za zemanovce ve Zlínském kraji kandidovat, a dokonce být lídrem. O předvolební agitaci spekulovali i další zastupitelé z řad jiných stran, zemanovci to ovšem vylučují.
Na druhou stranu jistě nebude při setkání chybět zastupitel František Čuba, vůbec nejstarší člen, jehož údajně Miloš Zeman na účasti v krajském zastupitelstvu přemluvil.

10.44 - Prezident je tady. Přijelo pět černých limuzín, Miloš Zeman vystoupil z jedné z nich. Vítá se společně s ženou Ivanou s hejtmanem Stanislavem Mišákem a jeho manželkou. MHD v centru Zlína stojí, jeden pruh na Malenovice je uzavřený. Všude hlídají dopravu policisté.

10.42 - V parku se zastavují lidé a čekají, co se bude dít. Policisté už obsadili i chodníky v okolí mrakodrapu. Miloš Zeman by měl přijet každou chvíli.

10.39 - Miloše Zemana ale není možné přehlédnout už nyní. Papírový prezident stojí na piedestalu vedle soch Tomáše a Jana Antonína Bati v Univerzitním parku naproti krajského úřadu. Pod památníkem se skví plakát s nápisem „Poznáš, kterému z nich nevadí podpora komunistů?" Autor: sdružení Repelent.

10.37 - Prezident má přijít na krajský úřad hlavním vchodem od třídy Tomáše Bati. Právě projela kolem kolona policejních vozů a motorek, uprostřed černé auto s pražskou značkou. Je možné, že se jednalo o prezidentskou kolonu, která mrakodrap objede.

10.33 - 74letý muž už viděl na živo prezidenta Edvarda Beneše, Antonína Novotného i Václava Klause. Toho už by prý dnes ale nepozdravil.

10.27 - Na lavičkách poblíž vchodu do krajského úřadu od svitovského areálu už posedává několik lidí, kteří by rádi prezidenta zahlédli. Jeden pán to vzdal, protože spěchal do práce, další ale zůstali. Antonín Rozsypal se pohybuje v okolí mrakodrapu už hodinu. „Podíval jsem se aspoň na novou poštu a lékárnu v areálu Svitu. Na prezidenta se těším, jsem zvědavý," pousmál se senior.

10.20 - Krajský úřad Zlínského kraje funguje po celý den pro veřejnost, která si tam může přijít vyřídit potřebné záležitosti. Návštěva prezidenta tedy chod úřadu podle prozatímních informací nijak neovlivní.

10.19 - Prezident Miloš Zeman může přijet do centra Zlína už za dvacet minut. Okolí sídla Zlínského kraje i interiér budovy už hlídají členové ochranky. Dopravu poblíž Baťova mrakodrapu usměrňují policisté. Před budovou jsou zatím pouze novináři a televizní štáby.

9.55 - Do regionu přijel Miloš Zeman už včera. Přespal v penzionu v Osvětimanech na Slovácku, který vlastní jeho kancléř Vratislav Mynář s manželkou Kamilou. Do Zlína jej tak dnes už čeká krátký přesun v rámci kraje. Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD) označil návštěvu prezidenta za velkou událost. „Prezident nejezdí na krajský úřad každý den," sdělil Mišák.

9.42 - Prezident Miloš Zeman zahajuje třídenní oficiální návštěvu regionů České republiky právě ve Zlínském kraji. Náš region je tedy prvním, který ve své funkci navštíví. Obyvatelé regionu už jej však měli možnost spatřit, když byl v letech 1998 – 2002 premiérem. Ve Zlínském kraji už se ukázal také coby prezident, a to při oslavách 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, které se konaly v červenci na Velehradě.

9.04 - Dobrý den, vítejte u on-line přenosu návštěvy prezidenta Miloše Zemana ve Zlínském kraji. Její program začíná už za několik desítek minut ve Zlíně a v pátek odpoledne končí v Uherském Hradišti.
V našem regionu dnes mimo jiné zavítá za krajskými zastupiteli, podívá se do Baťova institutu, pohovoří se studenty zlínského gymnázia a zamíří i do slušovické firmy Greiner. Kolem 17 hodiny se setká s obyvateli Zlína na náměstí Míru.

V našem regionu dnes mimo jiné zavítá za krajskými zastupiteli, podívá se do Baťova institutu, pohovoří se studenty zlínského gymnázia a zamíří i do slušovické firmy Greiner. 

Autor: zpravodajové Deníku

Veřejná setkání s panem prezidentem

ST 17:05 - nám. Míru, Zlín

ČT 11:50 - Masarykovo náměstí ,Val. Klobouky

ČT 16:30 - prostranství před Městským úřadem, Vsetín

ČT 19:10 - Velké náměstí, Kroměříž

PÁ 12:05 - Masarykovo náměstí, Uh. Hradiště

Podrobný program návštěvy prezidenta ve Zlínském kraji

Vítejte