„Předseda Okresního soudu ve Vsetíně oslovil Vsetín, Valašské Meziříčí i Rožnov. V našem případě s žádostí alespoň o šest nových přísedících. Podle předsedy soudu současný počet přísedících není dostačující k tomu, aby mohly všechny kauzy probíhat," oznámila vsetínským zastupitelům na posledním zasedání Valerie Ondřejová, vedoucí odboru správních agend Městského úřadu ve Vsetíně. Zastupitelé mají navrhnout kandidáty na přísedící na období let 2016 až 2020. Na posledním zasedání padlo prozatím jediné jméno. Podmínky, jaké musí kandidát na přísedícího splňovat, stanovuje zákon o soudech a soudcích. Mimo jiné je vyžadována bezúhonnost či věk nejméně třicet let. Zastupiteli navržená jména posoudí předseda soudu, teprve poté je mohou zastupitelé definitivně jmenovat.

„Z naší strany bude také ověřováno, zda kandidáti splňují podmínku bezúhonnosti a povinnosti stanovené lustračním zákonem," doplnila Valerie Ondřejová.

Stejný dopis jako ve Vsetíně dorazil také na rožnovskou radnici.

„Předseda soudu žádá alespoň pět přísedících," tlumočila žádost zastupitelům města právnička městského úřadu v Rožnově Veronika Janíková. Připomněla, že poslední volby přísedících se v Rožnově konaly v roce 2014. „Při těchto volbách však ze strany zastupitelstva města žádní kandidáti navrženi nebyli," poznamenala Janíková.

Předseda Okresního soudu ve Vsetíně Miroslav Neuer by rád doplnil stavy přísedících v trestních a pracovněprávních senátech alespoň o dvacet lidí. „Zda se to podaří, netuším. Ale bylo by to dobré. Chceme mít v zásobě dostatek lidí pro případ, že by nastala náhlá nouze způsobená například onemocněními," řekl Neuer. Větší počet přísedících také umožní jejich prostřídání a menší vytížení.

Současný právní řád vyžaduje, aby o trestních kauzách, kde hrozí sazba nad pět let vězení a o pracovněprávních kauzách vždy rozhodoval senát složený ze soudce a přísedících.

Předseda vsetínského okresního soudu připustil, že pokud bude přísedících dlouhodobě nedostatek, může to vést i k průtahům soudních líčení. „Zatím ještě taková krize není. Ale například na pobočce (Okresní soud ve Vsetíně má pobočku ve Valašském Meziříčí pozn. redakce) je pracovněprávní senát, kde je úbytek v posledním období patrný dost výrazně. Pokud by to trvalo delší dobu a nedoplnili bychom to, tak by takový stav mohl nastat," řekl Miroslav Neuer.

Najít kvalitní přísedící je přitom podle něj problém. Mimo jiné také proto, že finanční ohodnocení funkce je spíše symbolické. Přísedící je tedy více čestným postem než cestou k přivýdělku. Miroslav Neuer také netajil, že přísedící jsou v dnešní době do jisté míry přežitkem. V mnohých případech stejně nechávají rozhodnutí na soudci, sami na výsledek líčení velký vliv nemívají. Přínosem ale na druhou stranu mohou být v případech, že jsou odborníci na oblast, které se projednávaná kauza týká.