V poněkud chaotickém hlasování se třináct představitelů města zdrželo a pět bylo proti zrušení ohňostroje.

Návrh předkládající Tomáš Husa z Koalice pro otevřený Vsetín (KOV) uznal, že některé lidi může bavit, jak to bouchá.

„Na druhou stranu proč má krátkodobá zábava někoho, vést k utrpení druhého? Trpí tím zvířata, ale také děti, které mají z ohňostrojů strach,“ argumentoval zastupitel za KOV.

Další roviny jsou podle něj ekologické a finanční.

„Pro chvilkovou zábavu si znečistíme ovzduší, ale také vodu pěknými svinstvy. A za třetí, proč bychom to měli platit z veřejných peněz. Uvažujme o regulaci pyrotechniky v období od Mikuláše do Tří králů. A ohňostroj vyměňme za videomapping, laserovou či ohňovou show,“ navrhl.

Nemáme čas na novinky

Petr Kořenek (ČSSD) považuje zrušení ohňostroje za ústup od tradice. „Občané už tak říkají, že jim všechno bereme,“ prohlásil.

„Lidé myslí, že na rozdíl od jiných měst už Vsetín nic nemá. Tento návrh podpořit nemůžu. Pro letošní rok bych to neměnil,“ dodal Kořenek.

Nahradit klasiku moderní variantou není jednoduché podle Pavla Bartoně (ANO).

„Zkoumali jsme alternativy k ohňostroji, ale ceny jsou daleko vyšší. Lidi jsou na to zvyklí, museli bychom rozhodnutí o zrušení vysvětlit. Nemáme čas na novinky,“ zdůvodnil.

Starosta Vsetína považuje městský ohňostroj, který ze dvou třetin hradí soukromá firma, za akci, která má sloužit obyvatelům Vsetína k setkání.

„Je to pro lidi jakási slavnost. Spoustě se to líbí, kdo nechce, nemusí chodit. O Silvestru to práská všude, městský příspěvek je minimální,“ řekl Jiří Růžička.

Přitáhne do centra

Ohňostroj v sedm večer podle něj vnímá většina lidí jako součást vsetínského koloritu.

„Je to jednotící prvek, který zájemce přivede do centra. Vidím to spíše jako přínos. S daleko menším dopadem, než když každý se svým soukromým ohňostrojem zápolí, kdo udělá větší,“ vysvětlil starosta.

Vsetíňané vesměs vnímají městský ohňostroj pozitivně a nerušili by jej. Mnoho z nich soucítí se zvířaty, spousta by regulovala dobu pro „práskání“.

„Ohňostroj byl vždycky součástí Silvestra. Pár minut kraválu se snad vydržet dá, oproti jiným akcím, které se v centru města konají,“ myslí si Antonín Mareček a dodává.

„Žádnou ekologickou katastrofu v tom nevidím, stačí se podívat, co z mnohých komínů ve městě vychází celý den,“ povšiml si.

Bez oslav kvůli pejskařům?

Markéta Králová oficiální ohňostroj bere. Ty domácí by povolila jen v určitý čas.

„Někdo pouští rachjtle a petardy od rána až do druhého dne, to není fajn. Od osmnácti do jedné by stačilo. Chtělo by to nějaký řád. Nemyslím, že zakázat všecko je dobře,“ svěřila se Deníku.

Podle Veroniky Šatkové je poslední večer v roce pro zvířata stresující. Ale ohňostroj by nerušila.

„Opravdu se chceme kvůli pejskařům vzdát oslav? Kvůli psům, jejichž hovínka se lepí našim dětem na ruce, protože si je jejich pán neposbírá?“ ptala se Vsetíňanka.

„Pokud je město ochotné dělat ohňostroj, pak asi peníze na něj má. Než aby platili nesmyslně sociální aktivity jiným, ať si užijí všichni. A pár minut intenzivního práskání není zdaleka tak hrozných, jak banda puberťáků s petardami. Pes je mnohem klidnější těch deset minut o půlnoci v koupelně, než během celých vánočních svátků při venčení,“ uzavřela.