„Chceme oživit odzemek, protože patří do rodinného stříbra valašského regionu,“ vysvětlil prezident pořádajícího souboru Vsacan Oldřich Štroblík.

Skupin, které se zabývají valašským folklorem, je v Česku pětadvacet. A třináct jich o víkendu přijelo na Valašsko nasbírat nové znalosti a zkušenosti.

„Seminář jsme uspořádali z toho důvodu, že verbuňk, mužský tanec z Moravského Slovácka, byl zapsán do památek UNESCO. Odzemku patří stejná pozornost. Je daleko náročnější a výrazově rozmanitější," uvedl Štroblík.

Valaši chtějí svůj originální mužský tanec vrátit také zpět na pódia. „Chceme proto interpretům pomoci dosáhnout vyšší úrovně provedení,“ řekl Štroblík

Odzemkáři proto pozvali žijící legendy tohoto tance, například Jiřího Martínka, Miroslava Ekarta nebo Františka Růžičku, jehož bratr Dušan se stal symbolem vrcholného zvládnutí odzemku.

Během semináře byli tanečníci zasvěceni do historie odzemku, zvládali složité krokové variace i figury.

„Nově nabyté znalosti a zkušenosti chlapi předvedou v červenci na folklorním festivalu Vsetínský krpec,“ poznamenal organizátor soutěží v odzemku Petr Šamánek.

Ojedinělou akci pořádal soubor Vsacan s Valašským folklorním sdružením a městem Vsetín.