Přišli si vyslechnout, jak dopadlo jednání odborové organizace s vedením firmy o výši odstupného. Výsledek je ale nepotěšil. Požadované roční odstupné se zástupcům zaměstnanců prozatím vyjednat nepodařilo.

Vedení společnosti trvá na odstupném ve výši tří platů, přesně podle znění platné kolektivní smlouvy. Další jednání se uskuteční již dnes dopoledne.

Pět set kmenových zaměstnanců meziříčského výrobce solárních panelů si už v příštím týdnu převezme výpovědi. Firma končí ve městě svou výrobu.

Jedním z odcházejících pracovníků je také Václav Novosad. S náhlým koncem výroby se, stejně jako jeho spolupracovníci, smiřuje jen těžko. V meziříčské firmě strávil poslední čtyři a půl roku. „Byl to pro nás šok. Když se začalo mluvit o rušení výroby, mysleli jsme si, že třeba zavřou jednu nebo dvě staré linky. Ne naráz všech pět včetně nových provozů," řekl včera na setkání u továrny Václav Novosad. Podle svých slov je na tom i přes jistotu výpovědi lépe, než někteří z kolegů. „Manželka zatím práci má. Já sám jsem vyučený elektromechanik. Doufám, že dříve nebo později práci najdu, i když možná hůře placenou," odhadoval možnosti Václav Novosad.

Jednoduché to však podle něj nebude. „Už jsem rozeslal několik žádostí do firem, ale prozatím nemám žádnou odpověď," krčil rameny.

Také Michal Holiš se po nové práci aktivně rozhlíží. Zatím neúspěšně. „Dal jsem už deset životopisů, osobně jsem kontaktoval několik personálních oddělení a nic," řekl muž, který v Schottu pracuje od spuštění výroby solárních panelů v dubnu 2005.

Ztráta zaměstnání jej staví do nepříjemné situace.

„Mám hypotéku. Měsíčně splácím více než sedm tisíc korun. Když připočtu bydlení, jídlo a další věci, nebude to jednoduché," předpověděl Michal Holiš. Zdůraznil, že jeho kolegové jsou na tom stejně. „Je tady šest set lidí a šest set podobných příběhů. Každý něco splácí. Situace je složitá pro všechny," uznal Michal Holiš.

Jednání odborářů s vedením firmy Schott začalo včera po desáté hodině. Účastnil se jej i zástupce mateřské německé společnosti.

„Orientovali jsme se na jedinou věc, a to je výše odstupného. Požádali jsme, aby bylo vyšší než v kolektivní smlouvě z loňského září, kdy ještě neexistovaly žádné náznaky, že by firma měla končit," přiblížil Milan Šubrt z Asociace samostatných odborů.

Připomněl, že stejný požadavek měli odboráři i minulý týden, kdy s ním neuspěli. Stejně se jim vedlo také včera. „Vedení firmy řeklo, že odstupné není možné navýšit," oznámil Šubrt.

Odboráři později slevili a snížili požadavek na deset platů odstupného.

„Je třeba najít kompromis. Pokud se ale nedohodneme, odjedeme i do Německa na centrálu. Na stole je stále také možnost stávky," nastínil další možnosti vyjednavač Milan Šubrt.

Vedení firmy na větší než tříměsíční odstupné prozatím neslyší. Nabídlo ale, že složité situace, do kterých se zřejmě řada propuštěných lidí dostane, by šly řešit prostřednictvím takzvaného sociálního fondu. Jak konkrétně tento fond bude fungovat, se ale odboráři dozvědí zřejmě až na dnešním dalším jednání.

Naděje upínají propouštění zaměstnanci také k potenciálnímu zájemci o meziříčský závod. Jeho zástupci jednali s vedením Schottu také včera. Mezi lidmi se hovoří o tom, že investor by mohl koupit fabriku i s výrobou. „Kdo je oním zájemcem a jak jednání dopadlo, se zřejmě dozvíme také až na středeční schůzce s vedením Schottu," poznamenal Milan Šubrt.

Lidé z vedení meziříčské firmy se k probíhajícím jednáním s odbory prozatím příliš vyjadřovat nechtějí. „Firma splní své závazky, které vyplývají z uzavřené kolektivní smlouvy," ujistil pouze předseda představenstva Martin Žalmánek s tím, že další jednání ještě neskončila.