Navýšení ceny vodného a stočného činí 1,9 procenta, což je o korunu padesát víc na kubík vody.

Cena vody včetně daně z přidané hodnoty bude činit 77,17 Kč. Z této částky připadne 44,97 Kč na vodné a 32,20 Kč na stočné. „Chceme, aby zatížení odběratelů bylo co nejnižší. Proto navýšení pouze kopíruje inflaci, která by dle prognózy Českého statistického úřadu neměla překročit dvě procenta," uvedl ředitel Vodovodů a kanalizací Vsetín Michal Korabík.

Obyvatelé regionu i firmy se snaží vodou šetřit. Podle ředitele Vodovodů a kanalizací Vsetín ale není nutné omezovat její spotřebu razantně. „Spotřeba vody ve vsetínském regionu v posledních dvou letech poklesla pod hodnotu jedenaosmdesát litrů na osobu a den. Přitom devadesát litrů je uváděno jako hygienické minimum. Další výrazný pokles spotřeby by tak nutně znamenal fakt, že lidé slevili ze základních hygienických zásad," je přesvědčený Michal Korabík.

Valaši platí republikový průměr

Cena vodného a stočného na Valašsku se pohybuje v republikovém průměru. V celorepublikovém srovnání se cena vodného a stočného na Vsetínsku pohybuje uprostřed cenové mapy. Vodné a stočné u nejdražších společností se pohybuje nad úrovní sto korun za m³. Celorepublikový průměr je 77,43 koruny.