Experti ze sedmi států Rámcové úmluvy o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat se zaměří na to, zda je reálné chránit velké šelmy, jako jsou medvěd, vlk a rys, v tomto rozsáhlém pohoří podle jednotných pravidel.

„Podmínky jsou v jednotlivých státech různé, ale problémy všude stejné. Velké šelmy všude v Karpatech ohrožuje zejména doprava, zastavování krajiny či pytláctví," vysvětlil František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která konferenci společně se Sekretariátem Karpatské úmluvy pořádá.

Pro šelmy je podle jeho slov klíčová prostupnost krajiny. Potřebují totiž velký životní prostor. „S kolegy proto budeme jednat o tom, co pro tato krásná zvířata můžeme společně udělat, aby z přírody postupně úplně nezmizela," dodal Pelc.

Experti státních i nestátních organizací ze sedmi států Karpatské úmluvy (ČR, Slovensko, Polsko, Rumunsko, Ukrajina, Srbsko, Maďarsko) budou v Rožnově jednat do čtvrtka. V plánu je i podpis Memoranda o spolupráci mezi Karpatskou úmluvou a Mezinárodní unií pro lov a ochranu přírody (International Council for Game and Wildlife Conservation). V pátek účastníci vyrazí na terénní exkurzi do Národní přírodní rezervace Kněhyně Čertův mlýn.

Konání konference v Chráněné krajinné oblasti Beskydy je podle organizátorů více než symbolické. Beskydy jsou totiž jediným místem v zemi, kde se všechny tři šelmy vyskytují společně.