Mapování pohybu velkých šelem se v Beskydech uskuteční už po devětadvacáté. Poprvé ochránci přírody vyrazili do terénu v roce 1984.

Na sněžnicích, lyžích, případně pěšky procházejí území o rozloze dvanácti set čtverečních kilometrů. K dispozici mají zákresové mapy a pomůcky pro dokumentaci. „Podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, zjišťujeme, kolik šelem se na něm pohybuje," informovala Dana Bartošová ze Správy chráněné krajinné oblasti Beskydy. Při akci se kromě velkých šelem zaznamenává i výskyt ostatních druhů zvířat.

Ochránci přírody se při letošním mapování zaměří také na výskyt šelem v sousední Chráněné krajinné oblasti Kysuce na Slovensku. „Podle posledních odhadů se v Beskydech včetně přilehlé pohraniční strany Slovenska vyskytuje osm až deset rysů, tři až pět vlků a dva či tři medvědi," upřesnila počty Dana Bartošová, která mapování koordinuje.

Beskydy jsou jediným místem, kde u nás zmíněné tři šelmy žijí všechny. „Zatímco rysa lze podle ochránců spatřit i jinde, medvěda a vlka se daří pravidelně vystopovat jen ve zdejších lesích. Přicházejí do nich právě ze sousedního Slovenska," informovala Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Pohyb krajinou však podle ekologů šelmám komplikují silnice s hustým provozem, hrozbou jsou také pytláci. „Ilegální lov představuje vážnou překážku přežití vzácných šelem," upozornil nedávno Miroslav Kutal z Hnutí Duha. Mimo jiné i z toho důvodu před třinácti lety vznikl projekt takzvaných vlčích hlídek, které mají svou přítomností v terénu samozvané lovce odrazovat.

Zúčastnily se jej stovky dobrovolníků, kteří v terénu strávili tisíce hodin. „Podařilo se také získat cenné údaje o výskytu šelem včetně unikátních fotografií beskydských rysů," připomněl Miroslav Kutal.

Přes výše uvedené se ochránci přírody shodují, že navzdory civilizačním překážkám se například medvědům občas podaří proniknout z Beskyd dále na západ. Také vlci se v poslední době díky své pohyblivosti a přizpůsobivosti objevují i v dalších pohořích na severu Čech a Moravy.

Výsledky letošního sčítání vyhodnotí pracovníci Správy CHKO Beskydy. Závěrečná zpráva ze sčítání bude podle ochránců přírody k dispozici zhruba za měsíc. V případě nepříznivého počasí, jako je trvalé sněžení či déšť, se akce uskuteční v náhradním termínu od 7. do 10. března.