Ve spolupráci s místními hospodáři budou pět let pečovat celkem o pětačtyřicet hektarů pastvin. Šestnáct z nich leží na Radhošti, jehož hřebenová cesta patří k oblíbeným turistickým cílům. Náklady dosáhnou téměř 608 tisíc eur.

Podle ochránců přírody leží horské pastviny, nazývané též smilkové louky, už řadu let ladem. „Vzhledem k tomu se může první zásah zdát nepřiměřeně hrubý," netajila Barbora Krupová z Českého svazu ochránců přírody Salamandr.

Už na jaře totiž ekologové vyřezali některé stromy. Pastviny chtějí také dále kosit a v některých, od cesty odlehlejších místech, budou vyřezávat i borůvky. „To proto, aby nezabraly všechen prostor jiným rostlinám. Vyřezávat ale budeme jen zlomek celkové rozlohy borůvčí. Borůvky i v dalších letech na Radhošti budou," uklidnila Barbora Krupová.

Území, o které budou lidé ze Salamandru a hospodáři pečovat, poznají turisté podle žlutých tabulek ve tvaru ovce. Práce jsou naplánované až do roku 2018. Půjde o opakované kosení, mulčování i pastvu za pomocí ovcí. „Všechny zásahy jsme naplánovali s odborníky na botaniku a ochranu přírody," zdůraznila Barbora Krupová.

Rozsáhlé pastviny byly podle ekologů na Radhošti a dalších místech v Beskydech ještě několik let po válce. Pravidelně od května do září se na nich pásly ovce. „Poslední salaš zůstala opuštěná v polovině padesátých let dvacátého století a od té doby pastviny žijí vlastním životem," připomněla Barbora Krupová.

Dřív velké plochy zarůstají náletem a jejich rozloha se zmenšuje. Ochránci přírody upozorňují, že mizí vzácné druhy rostlin a hmyzu. „Mnohde vysoká tráva dusí drobné kvítky pro pastviny typické, jako je modrý rozrazil, voňavá mateřídouška nebo růžové hvozdíky. V ohrožení je také velmi vzácná vratička měsíční nebo mochna zlatá," upozornila Krupová.

Lidé ze Salamandru si dali za cíl najít nejlepší péči, která by k obnově původních pastvin přispěla. Jako nejvhodnější se jeví pastva, která však podle ekologů v často opuštěných horských oblastech není ekonomicky efektivní. Chtějí proto najít náhradní možnosti.

Celkové náklady na projekt obnovy pastvin v Beskydech mají dosáhnout necelých 608 tisíc eur. To je v přepočtu přibližně 16,8 milionů korun. Ochránci přírody získali dotaci z evropských peněz více než 455 tisíc eur, dalších téměř sto tisíc eur poskytne ministerstvo životního prostředí.