Velkou šelmu uspal přivolaný veterinář, ochránci přírody jí pak nasadili telemetrický obojek a na stejném místě vypustili zpět do přírody. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně chce totiž zjistit, jak se zvíře v krajině pohybuje a jaké má zvyky.

„V terénu byly čtyři speciální klece, na medvěda jsme líčili ryby, kukuřici a jablka. Po zhruba čtrnácti dnech do klece vlezl. Veterinář jej uspal a telemetrický obojek a čip mu nasadil ve spolupráci s kolegy z polského Tatranského národního parku,“ vylíčil úspěšný odchyt František Jaskula z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Zpět do přírody odborníci šelmu vypustili v úterý ráno. Medvědice váží 106 kilogramů, její výška je 87 centimetrů. Telemetrický obojek může být podle Jaskuly funkční zhruba dva roky, data o pozici jsou zvířete zaznamenávána každé dvě hodiny.

„Experti z Mendelovy univerzity nám budou nyní poskytovat průběžné informace o tom, kde se zhruba pohybuje. Zároveň jsme odebrali vzorky pro genetickou analýzu, která má určit, zda jde o stejné zvíře, které se na podzim pohybovalo ve Zlínském kraji na Vsetínsku,“ vysvětlil František Jaskula.

Zasedání zastupitelstva Zlínského kraje ve Zlíně 8.4.2019.Jiří Čunek
Den D pro novou krajskou nemocnici se posunuje na červen

Ochránci předpokládají, že zvíře by se nyní na jaře mohlo zvíře odebrat do lesů, kde bude mít větší nabídku potravy než v zimě.

„V případě nutnosti ale můžeme přistoupit i k odplašení,“ řekl Jaskula.

Obyvatele a návštěvníky Beskyd vyzval, aby se medvědici nepokoušeli najít, nepřibližovali se k ní a zároveň nenechávali v okolí lidských sídel odpadky a zbytky potravy, které by ji mohly lákat.

„Medvěd se člověku obvykle vyhýbá, ale je to velké zvíře, které vyžaduje respekt,“ zdůraznil František Jaskula.

Medvěd je spolu s vlkem a rysem jednou ze tří velkých šelem, kterou lze v naší přírodě spatřit. Právě Beskydy jsou jediným místem, kde u nás všechny tyto tři šelmy žijí.

„Zatímco vlka a rysa můžete spatřit i jinde, medvěda lze pravidelně vystopovat jen ve zdejších lesích, do kterých přichází ze sousedního Slovenska,“ uvedla Kateřina Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v České republice přísně chránění.

„Kvůli jejich dlouhodobému přirozenému výskytu je chráněná krajinná oblast Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem,“ připomněla Šůlová.

Škody, které šelmy působí na domácích chovech hospodářských zvířat a v případě medvěda také na včelstvech, kompenzuje majitelům stát. Úřad Zlínského kraje například za loňský rok na náhradách vyplatil poškozeným chovatelům 668 tisíc korun. Většinou šlo o škody způsobené vlkem nebo medvědem, ale také vydrou či bobrem.

Probíhá pokus o odchyt medvěda v oblasti Lysé hory v chráněné krajinné oblasti Beskydy. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa CHKO Beskydy a Mendelova univerzita v Brně chtějí totiž zjistit, jak se zvíře v krajině pohybuje a jaké má zvyky.
Je to náš nezbeda? Odhalit medvěda možná pomůže obojek
Ilustrační foto.
Za škody po medvědovi vyplatí kraj přes 350 tisíc