Krajští hygienici měřili limity v Ústí letos dvakrát: na jaře a v létě. „Hluková zátěž byla posuzována u 82 objektů podél hlavní silnice. U více než poloviny rodinných domů nebo objektů v Ústí, které jsou určeny k bydlení, hladina hluku překročila hygienický limi," přiblížil starosta Ústí Jakub Hladký.

Své o tom může vyprávět Libor Dvořák z Ústí. „Bydlím u železničního přejezdu. Auta, která přes něj přejíždí, jsou dost hlučná. Přejezd je vyvýšený a zvlášť kamiony jsou dost slyšet," postěžoval si.

Hluk jej v noci mnohdy vzbudí. „Ve dne je to ale horší," připouští. Se smíchem dodává, že řešením je odstěhovat se. „Ale uvažoval jsem i nad protihlukovými okny," podotkl Libor Dvořák.

Měření ve dne však nedopadlo podle starosty až tak špatně. „V noci je situace daleko horší," komentoval starosta. Ve dne je hlukem nejvíce zasaženo šest objektů. V noci hladina hluku překračuje stanovený limit u pětačtyřiceti objektů.

„Zatím nevím, jak budeme situaci řešit. Nikdo mě prozatím neinformoval," prozradil Jakub Hladký. „Většina obyvatel domů už si však z vlastní iniciativy pořídila protihluková okna," doplnil starosta. Výstavba protihlukové stěny není v obci možná. Důvodem je nedostatečný prostor v okolí silnice a křižovatek.

Tam, kde mají okna starší nebo taková, která tolik netěsní, má přijít řešení dokonce od státu. Ředitelství silnic a dálnic Zlínského kraje má zaměřené domy, u kterých je hlukový limit překračován. Podle ředitele zlínské správy Karla Chudárka bude v příštím roce vyhlášena veřejná soutěž na zhotovitele výměny stávajících oken za zvukoizolační.

„Nevíme, kdy přesně k výměně dojde, protože soutěže se často vlečou dlouhou dobu. Můžu ale slíbit, že to bude nejpozději do konce roku 2015," prozradil. Okna budou u daných objektů vyměněna na náklady státu.

Podle informací z Krajské hygienické stanice nadměrný hluk nepříznivě ovlivňuje například spánek a vyšší nervové funkce, jako je učení a zapamatování informací. Má nepříznivý vliv na koordinaci, ztěžuje řeč, vyvolává pocit rozmrzelosti a nespokojenosti. Má také neblahý vliv na odpočinek a snižuje tak lidskou výkonnost. Prokazatelné jsou také poruchy spánku.

Podle garanta na hlukovou problematiku Krajské hygienické stanice ve Zlíně Evy Urbanovské je několik způsobů, jak nadměrný hluk z dopravy řešit. „Snížení hlukové zátěže ve vnitřním prostoru pomocí výměny oken za zvukoizolační je jedním z nich," přisvědčila.

Dalšími možnostmi jsou stavba protihlukové clony nebo zdi, vyloučení nebo omezení provozu těžkých vozidel, snížení rychlosti a další.