Letos získal nejvíce hlasů v tradičně silné konkurenci vzorek Anny Hořanské. Na místě ji zastupovala bývalá organizátorka soutěže Jitřenka Chamraďová, která stála u zrodu prvních ročníků úspěšné soutěže.

„Zelé dostávám právě od Hořanských. Je tak chutné, že jsem jej do soutěže přihlásit musela. Anička je nemocná a navíc už mají oba manželé kolem sedmdesáti let,“ vysvětlila důvody zastoupení při předání medaile za první místo Chamraďová. Podle jejích slov si zelí pěstují sami. Tradiční receptura zahrnuje zelí, cibuli a kmín.

Hodnotící přitom neměli vůbec jednoduchou úlohu, sešlo se totiž hned dvaatřicet soutěžních vzorků.

Titulem takzvaného Zelmajstra se letos nepochlubil jeden, ale hned dvanáct nositelů, kteří si poznali svoje zelí mezi soutěžními vzorky. V sobotu si například poznal výrobek soutěžící s příznačným jménem Ivan Zelo nebo další každoroční účastník Josef Škabraha. „Zelí se mi letos povedlo. Důležité je dát hodně cibule, sůl, kmín. Přidávám jako zvláštnost i cukr a česnek. Na spodek bečky rozprostřu trochu kopru,“ prozradil ochotně Škabraha, který si navíc odnesl medaili za třetí místo v celkovém pořadí.

Atmosféru soutěže o najlepší zelí tradičně doplnil také hudební program. „Tentokrát zazpívala devítičlenná část pěveckého souboru Hafery z Nového Hrozenkova a tradičně přispěla k dobré pohodě i vsetínská kapela Dareband,“ zhodnotila organizátorka Alena Olšáková ze Spolku pro zachování valašských tradic.

Na čtvrtém místě se v konečném pořadí umístil soutěžící Miroslav Bařina z Liptálu, který zároveň získal cenu starostky v podobě makety rozhledny Vartovna. Z bronzu se mohl radovat Josef Škabraha z Jasenky, druhou příčku obsadil Karel Machač.