Zubří totiž zažívá velký den. Hostí jubilejní dvacátý ročník metlářského jarmarku. Den plný tradičního valašského řemesla a veselí, který zakončí kácení máje. „Vypadá to na docela prima den. Netušil jsem, že tu bude tolik slávy a zajímavostí," neskrývá své nadšení Lumír Marek z Hranic na Moravě. Zuberskou zastávku učinil na cestě se svou rodinou do nedalekého rožnovského skanzenu.

Také on se s manželkou a dětmi vydal na jarmareční kolečko kolem stánků. Nejdéle se zastavil u metláře a pozoroval jej při výrobě košíků či metel. „Něco jsme si koupili i na památku. Byla to radost pozorovat souhru jeho prstů," říká Lumír Marek.

Metlářský jarmark, jak by se mohlo zdát, nepatří jen metlářům a vrbovému či březovému proutí. Je to i přehlídka hudebních, pěveckých a tanečních souborů různých žánrů.

Na své si tak přicházejí opravdu všichni. Zejména starší generace se zaposlouchává do tónů Zubřanky. Řadu lidí dostává rytmus swingu v podání Swing band Zubří.

Velký prostor se naskýtá rovněž nastupující generaci zuberských muzikantů. Od Malého Beskydu, cimbálové muziky Kotula pod vedením Drahomíry Klimkové.

„Na slávu a čest svých rodičů navazuje před návštěvníky zuberského metlářského jarmarku čtyřčlenná country folková formace Avoris Elubic," přibližuje doprovodný program metlářského jarmarku Lenka Přečková, vedoucí odboru kultury zuberské radnice.

Neodmyslitelnou součástí jedné z nejznámějších akcí v Zubří je kácení májky. „ Máj i letos padá vinou Beskyďáků," dodává Přečková.

Stětí májky je signálem k rozchodu. Opět se od kolotočů rozeznívají hity a u stánků s občerstvením se řadí hladoví a žízniví jarmareční hosté. „Je to tady moc prima. Nikdo se nenudí, každý si přijde na své. Jen škoda, že je tento den tak krátký," vyznávají se Patrik a Helena Ševčíkovi z Frenštátu pod Radhoštěm.

Stánky ale stále ožívají. Atrakce praskají ve švech. Společenský den pokračuje a jeho konec je ještě v nedohlednu. V Zubří se rozhodně ještě spát nechystají.