O první festivalové tóny se letos postaralo prvorepublikové swingové akustické trio z Beskyd. Uskupení s názvem Lam Trio těšilo posluchače hudbou dvacátých a třicátých minulého století.

„Na festival jsme dostali pozvání poprvé a musíme říct, že se nám tady hraje výborně. Odezva publika je vynikající,“ pochvalovali si muzikanti, kteří během večera vystupovali několikrát, vždy během přezvučování ostatních hudebních hostů.

Těmi byli mimo jiné tři hudebníci z uskupení Fragile Bliss, kteří posluchačům nabídli nadžánrový mix autentické akustické hudby. Jejich koncert si užila například Pavla Tvrzníková, která na festival Dorazila z Náchoda.

„Ve Fragile Bliss jsou moji známí, takže jejich hudba je mi velmi blízká,“ prozradila. Kromě Fragile Bliss se jí líbilo vystoupení i ostatních muzikantů.

„Je to tu super, příjemná hudba, celkově atmosféra. A líbí se mi nejen festival, ale i Vsetín jako takový,“ dodala milovnice hudby.

Námětové cvičení dobrovolných hasičů zaměřené na dálkové vedení vody při požáru lesa se uskutečnilo v sobotu 13. října 2018 v Malé Lhotě.
Při cvičení v Malé Lhotě dobrovolní hasiči spojili kilometr hadic

Zlatým hřebem večera bylo vystoupení herečky, zpěvačky a držitelky ceny Thálie Hany Holišové s brněnským osmnáctičlenným big bandem New Time Orchestra. Publiku zprostředkovali hity hvězd světového popu, soulu, swingu, šansonu i rocku v originálních bigbandových aranžmá. Asi hodinový koncert skončil bouřlivým potleskem. Nadšení byli nejen posluchači. Koncert si užila i sama zpěvačka.

„Na Vsetínský jazzový festival jsem jela s velkým respektem. Nepovažuju se totiž za jazzovou zpěvačku. Ale kluci jsou v tomto žánru zkušení, profesionální muzikanti. Myslím si, že ve výsledku jsme si to užili všichni,“ vyjádřila se zpěvačka krátce po koncertu.

Letošní ročník festivalu, které završilo vystoupení uskupení František Uhlíř Trio, hodnotí pořadatelé jako velmi vydařený. Pochvalovali si i hojnou účast. Na akci dorazily na tři stovky lidí.

„Jsme rádi, že poslední ročníky festivalu oslovují čím dál tím širší veřejnost. Jazz byl dříve přece jen tak trochu menšinový žánr, i proto se snažíme vybírat takové interprety, kteří jsou nadžánroví,“ uvedla za pořadatele PR manažerka a produkční Domu kultury Vsetín Klára Blažková.

Podotkla, že už teď se rýsují plány na další ročník festivalu.

„Na jaké hudební hosty se lidé mohou těšit, si ale zatím necháme jako tajemství. Vše se ale brzy dozvíte,“ dodala Blažková.

Osm dobrodružných úkolů plnili v sobotu 13. října 2018 účastníci dobrodružné hry s názvem Tajemství meziříčských uliček, kterou připravil místní Turistický oddíl mládeže Zlaté šípy při příležitosti padesátého výročí svého vzniku.
Zlaté šípy oslavily jubileum dobrodružnou hrou pro malé i velké

Zpěvačka a herečka Hana Holišová: Valašsko je mou srdeční záležitostí

Hana Holišová, úspěšná a talentovaná zpěvačka, herečka, držitelka ceny Thálie a vítězka TV show Tvoje tvář má známý hlas, byla hlavní hvězdou letošního pětadvacátého ročníku Vsetínského jazzového festivalu. V rozhovoru pro Valašský deník prozradila, že k Valašsku má velmi blízko.

Jak se vám líbí ve Vsetíně. Jste tu poprvé?

Ve Vsetíně jsem byla mnohokrát, ale vždycky se jednalo spíš o takové chvilkové návštěvy. Ale jiné kouty Valašska znám moc dobře. Na Valašsku jsem pobývala často, protože můj tatínek odsud pochází.

Prozradíte odkud konkrétně?

Ano, prozradím. Je rodákem ze Zašové. I tam budeme mít mimochodem koncert, a to 3. listopadu. Takže opět zavítáme na Valachy a za to jsem moc ráda, protože Valašsko je pro mě osobně srdeční záležitost. Jako dítě jsem tu trávívala prázdniny a ráda se vracím i teď. Třeba letos v létě se mi tu podařilo pobýt delší čas, z čehož mám radost.

Zdržíte se chvilku i teď?

Bohužel ne, povinnosti volají, takže musíme jet domů.

Dovolím si tvrdit, že široká veřejnost vás zná jako herečku ze seriálu Ulice, před nedávnem jste excelovala v soutěži Tvoje tvář má známý hlas, kde lidé zjistili, že jste i výborná zpěvačka. Jste vlastně takový multitalent…

To nevím, ale tím, že dělám muzikálový žánr, kde se vyžaduje hraní, zpěv i tanec, tak možná díky tomu jsem nabrala zkušenosti, které se pak hodily třeba i v Tváři.

A co se vy cítíte být víc - zpěvačka nebo herečka?

Obojí, to nedokážu oddělit.

Co vás ještě všechno čeká do konce roku?

S New Time Orchestra mě čeká ještě několik koncertů v rámci podzimního turné. Budeme hrát v různých městech, například v Brně, Uherském Brodě nebo právě i ve zmiňované Zašové. Za to jsem strašně ráda, nikdy jsem takhle samostatně ani s big bandem nekoncertovala, takže je to pro mě velký zážitek. Jinak teď zkouším v Městském divadle Brno muzikál Rent, který bude mít premiéru na začátku listopadu. Do toho samozřejmě natáčím Ulici, takže je toho teď požehnaně. K tomu to ježdění mezi Brnem a Prahou a dalšími štacemi je docela náročné. Ale nestěžuju si. Je to fajn.

Valašskomeziříčská Diakonie zahájila provoz pralinkárny, ve které nabídla pracovní uplatnění čtyřem mentálně postiženým a duševně nemocným lidem a klientům s alkoholovou demencí.
Čokoládová šance pro lidi s handicapem
Den otevřených dveří na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské ve Valašském Meziříčí v pátek 12. října 2018. Malý chlapec na snímku: Matěj Plšek.
Lidé mohli ve sklářské škole foukat, brousit i malovat