Téměř v každé restauraci najdete v polední nabídce alespoň jednou do 14 dní právě tuto lahůdku. A je jedno, jestli s kaší, vařenými brambory či bramborovým salátem. Deník zjišťoval, kolik stojí na Vsetínsku oblíbené obědové menu.

„Na řízku si u nás v rámci poledního menu pochutnáte za 150 korun, oproti loňsku jsme museli zdražit zhruba o pět korun,“ říká Klára Holečková z restaurace Dům Kultury v centru Vsetína. Více informací z ní nedostaneme, protože běží obsluhovat hosty, kterých je tady v době oběda stále plno.

V nedalekých Velkých Karlovicích jsou ceny ovlivněny hlavně turistickým ruchem, který je zde čilý po celý rok.

Veřejné osvětlení. Ilustrační foto
Výměnou osvětlení ušetří ve Vsetíně dva a půl milionu za elektřinu

„Menu v hotelu Horal připravujeme v jiném duchu, než městské restaurace. Obědy vaříme především pro ubytované hosty, chalupáře a další turisty, nabídka jídel je tak koncipována jinak, než ve městech. Denně máme v menu jednu polévku a jedno hlavní jídlo. Před rokem toto menu stálo 200 korun, během podzimu jsme vlivem postupného zdražování zvýšili cenu na 230 a aktuálně stojí 250 korun,“ vysvětluje Martina Žáčková, mluvčí Resortu Valachy.

Dle jejích slov za zdražením stály rostoucí ceny surovin, energií a mezd.

„Při vaření z kvalitních surovin je minimální cena menu pro jeho rentabilitu kolem 200 korun,“ dodává Žáčková a podotýká, že samozřejmě záleží na provozních a mzdových nákladech i kvalitě surovin.

„Můžete koupit levné mražené maso v akci, které ovšem po rozmražení nemá kvalitu a není chutné, nebo používat vše čerstvé. Ovšem pak je nákupní cena téměř jednou tak velká,“ doplňuje Žáčková..

Cena meníčka se liší kraj od kraje

Podle společnosti Sodexo průměrná cena meníčka ve Zlínském kraji vzrostla ze 154 korun v srpnu 2022 na 165 korun v lednu letošního roku. V Praze se cena pohybuje v posledním půlroce v průměru 199,5 korun, v Moravskoslezském kraji 169,5 korun, v Olomouckém kraji 157,8 korun.

Růst cen obědů zpomaluje

„Po celý loňský a zhruba polovinu roku 2021se ceny kontinuálně meziměsíčně zvyšovaly. Nejvýraznější skok - o více než pět korun - přišel v září. Potom ale růst začal brzdit,“ říká Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity.

Hlavním důvodem je dle něčeho slov fakt, že lidé už nejsou ochotní takto vysoké ceny akceptovat a ty podle všeho narážejí na svůj strop. Výraznější zdražení také kopírovalo silnější inflaci ve druhé polovině roku 2022, podnikatelům v oboru stravování se tak zřejmě podařilo srovnat krok s rostoucími náklady alespoň na čas.

Ve Vsetíně mají dvě nové sanitky, do konce roku přibudou další tři vozy.
Ve Vsetíně mají dvě nové sanitky, do konce roku přibudou další tři vozy

„Šetření je patrné nejen v gastro sektoru, ale také v maloobchodě, kde tržby podle posledních známých údajů Českého statistického úřadu klesaly v listopadu 2022 sedmý měsíc v řadě. Přičemž nejvýraznější pokles je u potravin,“ dodává Michelfeit.

Restaurace dům Kultury – smažený řízek s bramborovým salátem, polévka – 150 korun
Restaurace u Stavaře – smažený řízek z telecí kýty, bramborová kaše, salátek + polévka – 205 korun
Restaurace na špici – smažený kuřecí řízek v sýrovém těstíčku, bramborová kaše + polévka – 147 korun
Jídelna u Bečvy – smažený kuřecí řízek, vídeňský salát + polévka – 150 korun
Na Dědině – holandský řízek se sýrem, bramborová kaše + polévka – 159 korun
Restaurace Bečva – vepřový řízek podle Petra Voka, dušená rýže + polévka – 128 korun
Snaha-Prostřední Šenk – smažený telecí vídeňský řízek, vařené brambory + polévka – 150 korun
Penzion Hora – Holandský řízek, šťouchaný brambor + polévka 155 korun
Zdroj: menicka.cz