Černého obchodu s hlávkami zelí se chytili dokonce překupníci drog.

„Letošní úroda je skutečně podprůměrná. Co na jaře nezničily deště a slimáci, v létě sucho, to na podzim likvidují zloději," potvrdil za agrární komoru Igor Zajíček.

Ceny jdou skutečně strmě nahoru. Zatímco ještě vloni jste nakoupili kilo zelí za pouhou dvacetikorunu, dnes na poli u dobrého zemědělce nakoupíte kilogram zeleného zlata za dvě stě korun. „U překupníka to vyjde i na tři stovky," říká milovník zelných specialit Martin Vsetínský z Rožnova pod Radhoštěm.

Daleko dražší je pak zelí kysané, což je právě základní materiál do kyselice. „Tady se ceny pohybují za půllitrový skleňák od sto padesáti korun nahoru," říká kuchař známého hotelu ve Velkých Karlovicích František Omáčka.

Vzhledem k tomu, že letos byla také neúroda brambor, vyšvihla se v restauračních zařízeních cena talíře tradiční kyselice z průměrných 40 Kč na rovných 120 Kč. „To do ceny není započítána smetana a uzenina," upozornil Omáčka.

Valašské úsloví zemáky a zelé, živobytí celé, vzalo tedy podle místních letos za své.

„Skutečně se oplatí letos nakoupit v supermarketech levnou náhražku, čínské zelí. Po zkvašení je z toho sice taková rozbředlá kaša, ale je to alespoň něco," říkají smutně organizátoři každoročního koštu hňápaného zelí ve Vsetíně. Podle všeho je oblíbená letošní událost díky tomu ohrožena.

Podle policistů stojí za nedostatkem zelí organizovaný zločin. „Zaznamenáváme doslova plenění zelných zahrad. Nejprve se to připisovalo hladovým přistěhovalcům z Východu, nicméně pak se objevily první hlávky mezi překupníky, kteří se ještě v loňském roce spíše zabývali prodejem lehkých drog," potvrdila policejní mluvčí Lenka Javorková.

„Zelí je teď horké zboží. Z jeho výtažků se dá udělat celkem dobrý materiál. Má lepší účinky než třeba extáze nebo LSD," svěřil se policejnímu vyšetřovateli jeden ze zadržených dealerů. Postup výroby zelného preparátu ale zatím policii neprozradil.

Pozn. red.: Text se nezakládá na pravdě