Jediný zástupce buků mezi lípami je v hlasování čtenářů Valašského deníku Buk rostoucí ve Velkých Karlovicích, místě nazývaném Bařinka. Stáří stromu se odhaduje na 350 let. Obvod mohutného kmene dosahuje 680 centimetrů, koruna roste až do osmnáctimetro­vé výšky.

HLASOVAT LZE DO 30. 4. ZDE

K buku se pojí i řada pověstí. Na Bařince prý stával hrad, který obýval čert s čarodějnicí. Čert zmíněný buk vlastnoručně zasadil, aby střežil lesní cestu.

Strom přestál řádění vichřice i vandalů a přestože se o jeho osud ochránci obávali, statečně dál čelí rozmarům počasí i turistům.

Dalším pozoruhodným stromem je Kobzova lípa ve Francově Lhotě. Jméno dostala podle majiteli dřívějšího gruntu. Obvod kmene je 630 centimetrů. Zajímavostí je rovněž dutina, do níž se vejde i několik dospělých lidí.

Podle pověstí sehrála lípa velkolistá svou roli při tursko-tatarském vpádu v roce 1663. Oheň od hořících chalup tehdy zasáhl i lípu. Podle jiné se v koruně lípy ukrývalo několik obyvatel, které chtěli Tataři odvléct do otroctví. U kmene stromu proto založilo oheň, čímž vznikla dutina.

Čtyři helštýnské lípy se tyčí nad Valašským Meziříčím. Ačkoliv se k nim neváží zrovna strašidelné či dechberoucí pověsti, pro místní jsou s kopcem Helštýn neodmyslitelně spjaty.

Lípy pocházejí z 18. století a od doby svého zasazení již pozbyly osm svých „sester“. V současnosti jsou čtyři pamětnice dominantou kopce a dotvářejí památník obětem válek.

Dvě lípy na Vařákových pasekách v Lačnově připomínají neštěstí, které se událo na začátku května 1945. Odplatu za zabité německé vojáky, na které zaútočili partyzáni, na vlastní kůži pocítili přímo obyvatelé Vařákových pasek.

Osm z desíti chalup Němci vypálili. Nacisti hnali lidi nocí do Valašské Polanky, kde na přímluvu tamního katolického faráře a jeho německé hospodyně zůstaly ženy a děti.

Karla Vařáka, Františka Žáka, Jana Polčáka a Růženu Šopovou gestapo odvezlo do Hošťálkové, kde je po krutém mučení zavraždilo. Zemřeli třetího května, což je paradoxně den osvobození Lačnova.

Pro kterýkoliv z představených stromů mohou čtenáři hlasovat na internetových stránkách valasskydenik.cz. Listnáč s nejvíce získanými hlasy bude nominován jako Favorit Valašského deníku do celorepublikového klání Strom roku.

V článku jsou použity informace z publikace Památné a významné stromy Valašska.

Související článek

Valašsko se chlubí stromy s unikátní historií