Děti, ale i dospělí mohli vlastnoručně mlátit obilí cepem, semlít ho na žernovu, prát na valše nebo tkát na stavu, případně ochutnat dobroty z valašské kuchyně.

Zkušení řemeslníci předvedli například výrobu sýra, předení na kolovrátku a zdobení kraslic. „Líbilo se mi, že jsem si mohl vyzkoušet drcení obilí,” prohlásil školák Kryštof Plesník. Návrat ke kořenům si užíval i jeho otec Miroslav. „Člověk tady může vidět i zažít něco neobvyklého a sáhnout si na tradici. Je to dobrý počin,” uvedl.

Kvůli nepřízni počasí odpadlo hrabání sena a řezání dřeva. Největší pozornost desítek návštěvníků se beztak soustředila na zadělávání kváskového těsta a pečení chleba v nedávno postavené venkovní peci. „Je třeba mít dobrý kvásek, který necháme dvanáct hodin kvasit, potom vytvarovat bochníček, který necháme kynout v ošatce, vytopit pec a dobře upéct. A všechno dělat s láskou,” prozradila recept na lahodný domácí chléb hlavní autorka programu Jitka Dvorská.