V klidu. Tak probíhalo antigenní testování v nemocnicích Zlínského kraje. Podle informací mluvčího nemocnic Egona Havrlanta, jimi zde prošlo celkem 515 lidí. Ve zlínské KNTB se první den nechalo prověřit 153 osob, ve vsetínské nemocnici 175, v hradišťské 88 a v kroměřížské 99.

„U sedmatřiceti osob z celkového počtu testovaných byl zjištěn pozitivní výsledek na covid-19,“ upřesnil Egon Havrlant.

Podle něj se netvořily velké fronty, protože lidé byli objednaní na určitou dobu.

Test zjistil i bezpříznakové pozitivní

„Vše probíhalo v klidu, lidé na výsledek testu čekali zhruba dvacet minut. Stalo se, že na místa, kde bylo prováděno antigenní testování, přišli i lidé na PCR testy. Ty ale nesmí být prováděny současně na jednom místě s antigenními testy, proto byli tito lidé odesíláni na tomu určená odběrová místa,“ doplnil mluvčí s tím, že se staly i případy, kdy se na antigenní testy dostavili lidé, kteří měli příznaky onemocnění covid-19.

„Nicméně jim testy byly provedeny. Avšak byli našimi pracovníky poučeni, že měli v době, kdy se u nich objevily příznaky onemocnění, nejdříve kontaktovat svého praktického lékaře a dohodnout s ním další postup,“ vysvětlil Egon Havrlant s tím, že takoví lidé se na testy neměli vůbec dostavit.

Dárky s opravdovou hodnotou pomáhají v zahraničí i přímo v regionu
Dárky s opravdovou hodnotou pomáhají v zahraničí i přímo v regionu

Podle něj se ale na antigenních testech objevili také lidé, kteří naopak neměli žádné příznaky onemocnění covid-19 , přesto jim test ukázal, že jsou pozitivní.

„U nich se provedl PCR test, který jim za 48 hodin potvrdí či vyvrátí nákazu onemocnění covid-19,“ doplnil Egon Havrlant.

Co týká volných míst na testování antigenními testy do Vánoc, tak ty jsou podle mluvčího Havrlanta ještě v Nemocnici Uherské Hradiště.

Největší zájem je o předvánoční termíny

„Největší zájem byl o termín 23. prosince. Je zjevné, že lidé chtějí navštívit o Vánocích své příbuzné a chtějí mít jistotu, že jsou v pořádku,“ poznamenal Egon Havrlant.

Podle něj se mohou například lidé ze Zlína objednat jak do Hradiště, tak i do Kroměříže či Vsetína a naopak. Právě ale ve Zlíně a ve Vsetíně jsou termíny podle informací z nemocnic již obsazené, vánoční termíny dochází i v Kroměříži.

Volné termíny mezi svátky jsou však ještě k dispozici jak ve Zlíně, tak ve Vsetíně. O volných termínech, které se rychle plní, se mohou zájemci dozvědět v při rezervacích. Mimo jiné funguje také podle Egona Havrlanta v rezervačních systémech takzvaný „hlídací pes“, který mohou zájemci o testování využít.

Pokud nemůžete přijít na objednaný termín, odhlašte se!

„Pokud se stane, že objednaný člověk onemocní nebo má příznaky covid-19, měl by neprodleně informovat svého praktického lékaře a s ním dohodnout další postup. Rozhodně by ale s příznaky neměl na testování antigenními testy chodit i když je objednaný. A také, a to bychom chtěli požádat, pokud se lidé nemohou na testy dostavit, měli by se z něj odhlásit,“ zdůraznil Egon Havrlant.

Bezproblémové testování hlásil i jednatel společnosti Vaše laboratoře Jaroslav Loucký.

Společnost provádí testování obyvatel pomocí antigenních testů na odběrovém místě ve Zlíně vedle bývalé budovy ČSAD a v prostorách otrokovické polikliniky. Co však podle Louckého v současnosti je trochu problém, je to, že se lidé nemohou dovolat kvůli objednání na jejich linku.

Ilustrační foto.
Kraj schválil rozpočet na příští rok. Schodek činí 636 milionů

„O testování je obrovský zájem. Dříve jsme testovali denně 20-30 lidí, dnes to bylo kolem 150, vyčíslil Loucký. Současně připomněl, že kromě objednaných zájemců, testují i v různých společnostech a organizacích. Prosíme, aby byli lidé při objednávání na testy trpěliví, nakonec se k nám dovolá každý,“ ubezpečil Jaroslav Loucký.