Sestavu teleskopů hvězdárny doplnily dva zbrusu nové přístroje, které umožní zájemcům o pozorování netradiční a kvalitnější pohledy do vesmíru.

Prvním z teleskopů je protuberanční dalekohled Lunt LS60THa. Jedná se o speciální přístroj určený pro pozorování Slunce, konkrétně dějů ve sluneční chromosféře. Tento dalekohled nabízí jiný pohled na Slunce, než jsme byli doposud zvyklí. Místo tradičních slunečních skvrn můžeme nyní na temně rudém slunečním disku sledovat dynamické jevy, jako jsou protuberance, případně erupce, filamenty a aktivní oblasti. Teleskop měl svou veřejnou premiéru na prezentaci hvězdárny v rámci Dne Země v Panské zahradě, odkud také pochází náš snímek.

Druhý z přístrojů na své představení veřejnosti teprve čeká. Je jím zrcadlový dalekohled Celestron Edge HD 925, konstrukce Schmidt-Cassegrain o průměru primárního zrcadla 235 mm. Je umístěn na těžké, elektronicky naváděné paralaktické montáži, která je navzdory označení „těžká" ve skutečnosti mobilní a umožňuje výjezdy za pozorováním do terénu, kde často panují lepší podmínky než u nás na hvězdárně. Dalekohled bude tedy využíván hlavně při večerních návštěvách letních táborů, ozdravných pobytů dětí v přírodě nebo při pozorování mimořádných úkazů.

Oba dalekohledy se stanou součástí programů, které vsetínská hvězdárna nabízí nejen zájemcům o astronomii, ale všem těm, kteří se chtějí dozvědět něco víc o vesmíru, jež nás obklopuje.

Autor: Martin Leskovjan, Hvězdárna Vsetín