VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nevíte, co na silvestrovský chlebíček? Poradíme

Zlínský kraj - Došly vám nápady, jakou pomazánkou či salátem dnes přivítat své přátele? Překvapte je celerovým třeskem, šiki–šiki či sloním mlsancem

31.12.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Vampíří strach

Co budeme potřebovat: dva hrnky strouhaného sýra, 3 lžíce majolky, 4 stroužky česneku (i víc), 2 lžíce mléka, sůl.
Promícháme majolku a strouhaný sýr. Nepatrně zředíme mlékem a přidáme strouhaný česnek, sůl, pepř a všechno promícháme.

Silvestrovská pomazánka

Co budeme potřebovat: sůl, 2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, 100 g tvrdého sýra, sardelová pasta, chilli, 100 g sardinek v tomatě.
Pikantní chilli vynechejte, pokud chcete. Sýr nahrubo nastrouháme, smícháme s rozmačkanými sardinkami, nasekanými vejci, cibulí, se sardelovou pastou a majonézou. Podle chuti okořeníme solí a pepřem a zakápneme citronovou šťávou.

Krabí pomazánka

Co budeme potřebovat: balíček krabích tyčinek (250 g), čtvrt kostky másla, sýr, lžíce hořčice, 2 lžíce bílého jogurtu, pažitka, petrželka, sůl, pepř.
Vše rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem a mažeme na pečivo. Zdobíme pažitkou nebo pokapeme citronem.

Pomazánka z nivy

Co budeme potřebovat: sto gramů nivy, sto gramů pomazánkového másla, jednu lžíci mléka – lze použít také majonézu.
Nivu nastrouháme a všechno utřeme nebo ušleháme dohromady. Mažeme na pečivo a zdobíme ořechem nebo rajčetem.

Vajíčková pomazánka

Co budeme potřebovat: 5 vajec natvrdo, 250 g tvarohu, 2 lžíce másla, trochu mléka, sůl, mletý pepř, 3 až 5 stroužků česneku, dle chuti posekanou pažitku.
Tvaroh s máslem utřeme dohladka, podle potřeby přidáme mléko. Vmícháme rozmačkaný česnek, osolíme, opepříme a přimícháme na kostičky pokrájená vejce a pažitku. Mažeme na pečivo.

Šiki–šiki

Co budeme potřebovat: 1 krabičku koktejlových krevet (mohou být i mražené), krabí tyčinky, 1 čerstvou červenou papriku, konzervu ananasu a kukuřice.
Dále si připravíme zálivku: 2 stroužky česneku (rozmačkat), šťávu z ½ citronu, 2 lžíce kysané smetany, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce kečupu, několik kapek tabasca, pepř a sůl.
Vše z ingrediencí nakrájíme na kostky, promícháme a poté zalejeme zálivkou.

Rajčata s mozzarellou

Připravíme si zálivku: 1 dcl olivového oleje, 4 stroužky česneku (rozmačkat), několik kapek sójové omáčky, 1 lžičku kari, sůl a pepř.
Poté spaříme rajčata, oloupeme, nakrájíme na kolečka, jemně pocukrujeme, posypeme na kostičky nakrájenou cibulí a na kostičky nakrájenou mozzarellou, zalejeme zálivkou, posypeme bazalkou.

Celerový třesk

Skládáme postupně na sebe jednotlivé vrstvy: sterilovaný celer (z konzervy – odkapaný), 2 pórky (spařit, nakrájet na kolečka), 5 vařených vajec (nasekat), 20 dkg šunky (nakrájet na nudličky), kukuřici (z konzervy, odkapanou), konzerva ananasu (nakrájet na kostičky), strouhaný sýr.
Poté si připravíme zálivku, kterou připravené suroviny zalejeme.
Zálivka: kysaná smetana (jogurt), majonéza, sůl, pepř a hořčice.

Oříškovka

Co budeme potřebovat: čerstvý celer (nastrouhat), 3 až 4 jablka (nastrouhat), citrónovou šťávu, 1 lžíci cukru, 2 lžíce smetany (může být i Rama), vlašské ořechy (nasekat).
Vše dobře promícháme.

Sleďový salát

Skládáme postupně na sebe jednotlivé vrstvy: kořeněné matjesy (tři krabičky), 4 cibule (na kostičky), majonézu, 4 brambory vařené ve slupce (na kostičky), červenou řepu (obsah jedné sklenice).
Vše následně pokryjeme majonézou, ozdobíme čtyřmi vařenými vajíčky (doprostřed žloutky, po kraji bílky).

Vajíčkový salát

Co budeme potřebovat: ředkvičku (nakrájet), 5 vařených vajec (nasekat), 2 rajčata, 1 cibuli (na kostičky), pažitku, majonézu, sůl a pepř. Vše smícháme.

Květákový salát

Co budeme potřebovat: 1 syrový květák (namočit v hodně osolené vodě), 1 cibuli (na kostičky), vegetu, 1 konzervu kukuřice, 3 až 4 vařená vejce, majonézu, kysanou smetanu, pepř a sůl.
Vše dobře promícháme.

Cibulkový salát

Skládáme postupně na sebe jednotlivé vrstvy: nakládané malé cibulky, kukuřici (jedna konzerva), žampiony, 2 pórky (spařené), 15 dkg šunky, červené fazolky (jedna konzerva, propláchnuté), ½ skleničky kyselých okurků (nastrouhané).
Poté si vyrobíme zálivku z majonézy a zakysané smetany.
Předem připravené vrstvy zalejeme zálivkou, zastrouháme sýrem a ozdobíme olivami.

Salát s brokolicí

Co bude potřeba: 1 brokolice (může být i mražená) – uvařit 3 min. v osolené vodě, 5 vajec (nasekat), 1 cibule (na kostičky), 1 konzerva kukuřice, 2 stroužky česneku, majonéza, kysaná smetana – vše smícháme.

Paprikový salát

Co je potřeba: 3 papriky různých barev, 1 konzerva kukuřice, 1 konzerva červených fazolí (propláchnout), 1 cibule (na kostičky), šťáva z 1 citronu, špetka chilli, lžička olivového oleje.
Poté si připravíme zálivku: majonéza, kysaná smetana a 3 stroužky česneku.
Vše nakrájíme a smícháme. Zálivku si každý z hostů dá na salát sám.

Sloní mlsanec

Budeme potřebovat: 2 lžíce octa, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce oleje, 1 velkou cibuli, 500 g špekáčků, párků nebo měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 majolenku a trochu pepře .
Ocet, olej, kečup, hořčici promícháme a svaříme. Uzeninu, cibuli a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme svařenou vychladlou hmotu a nakonec majonézu a trošku pepře.
Vše důkladně promícháme a necháme proležet.

Ševcovský mls

Budeme potřebovat: půl kila měkkého salámu, 100 g majolky, 1 cibule, 2 sterilované okurky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, lžíce jemného kečupu, lžíce worchesteru a 3 kostky cukru.
Salám, cibuli a okurky umeleme na masovém mlýnku.
Olej, hořčici, kečup, ocet, worchester a 3 kostky cukru svaříme.
Po vychladnutí zamícháme do umletého salámu a přidáme majolku a opět dobře promícháme.

Česneková pomazánka

Co budeme potřebovat: 150 g eidamu, 1 majolka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř.
Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady. Výborně se hodí na jednohubky.

Vajíčkovo-bramborový mls

Co budeme potřebovat: 5 natvrdo uvařených vajíček, 5 uvařených brambor (nemusí být ve slupce, stačí na čtvrtky), 300 ml majonézy, lahůdková cibulka, sůl a pepř.
Vajíčka a brambory nastrouháme na jemném struhadle, cibulku jemně nakrájíme i s natí. Pokud nemáme lahůdkovou, stačí obyčejná. Přidáme petrželku. Smícháme s majonézou, dochutíme pepřem a solí.


Rychlá nivová pomázánka

Budeme potřebovat: pomazánkové máslo, cibuli, 15 až 20 dkg nivy.
Na jemno nakrájíme cibuli, nastrouháme nivu. Sýr smícháme s pomazánkovým máslem a přidáme cibulku. Díky výrazné chuti není potřeba nijak přichucovat ani přisolovat.

Česneková rychlovka

Budeme potřebovat: pomazánkové máslo, 2 stroužky česneku, sůl.
Do pomazánkového másla protlačíme česnek, přidáme špetku soli a promícháme.

Mňam krabí pomazánka

Balení krabích tyčinek, majolka, 100 g taveného sýra, 4 stroužky česneku, sůl, pepř.
Tyčinky nakrájíme na kousky, vmícháme sýr, majolku, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme.

Matjesová pomazánka

Budeme potřebovat matjesy, pomazánkové máslo, cibulku a feferonku. Všechno rozmixujeme a podáváme.

Avokádová pomazánka

Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme, dáme do misky, zakapeme citronovou šťávou, utřeme česnek, najemno nakrájíme cibulku, osolíme, opepříme, přidáme lučinu a vše v misce pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku.

Excelentní pomazánka na chlebíčky

Přísady: sklenice zeleninová směs Moravanka sterilovaná, dvě vajíčka uvařená natvrdo, dvě větší brambory uvařené ve slupce, jeden starší rohlík, téměř tvrdý, 150 g měkkého salámu v celku, jedna větší cibule, tři sterilované okurky, jeden sáček tatarské omáčky, jeden sáček majolky, jedno balení lučiny nebo čerstvého sýra, špetka, soli, pepře a cukru.
Ze sklenice zeleniny slijeme všechen nálev, vejce uvaříme natvrdo, brambory ve slupce (posléze vychladíme a oloupeme).
Umeleme zeleninu, vejce, vychladlé brambory, cibuli, okurky a salám na masovém mlýnku a v případě nutnosti dohustíme pomletým rohlíkem (plní funkci zahušťovadla, na chuti to není znát). Přidáme sáček majolky, sáček tatarky, čerstvý sýr, umícháme, osolíme, opepříme, popřípadě přidáme lžičku cukru, pokud by se pomazánka zdála příliš kyselá.
Pokud umeleme se zeleninou i feferonku, která většinou ve skleničce bývá, pomazánka je pak pikantní. Pokud nechcete mít pikantní pomazánku, feferonku ze směsi vyjměte.

31.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 14 000 Kč

Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech Šičky. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Náplň práce: šití oděvů (ne konfekce), Požadavky: vyučení nebo praxe v oboru, ov.22.5.18. Pracoviště: Roveona s.r.o. 01, Zemědělská, č.p. 793, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm 1. Informace: Josef Orság, +420 608 882 303.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 22 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel Řidiči nákladního auta - jízdní soupravy. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: ŘIDIČI NÁKLADNÍHO VOZIDLA - jízdní soupravy, Požadujeme: ŘP sk. C,E, spolehlivost, zodpovědnost., Informace o výši mzdy viz kontakt níže., První kontakt: telefonicky 604646310, ov.24.5.18. Pracoviště: Ing. zdeněk kretek, 756 56 Prostřední Bečva. Informace: Zdeněk Kretek, +420 604 646 310.

Stavebnictví - Stavebnictví Betonáři, železobetonáři 20 000 Kč

Betonáři, železobetonáři a příbuzní pracovníci Průmyslové podlahy - betonáže. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: PRŮMYSLOVÉ PODLAHY - BETONÁŽE, Náplň práce: hledáme pracovníky na betonování strojně hlazených podlah. , Požadujeme: řidičský průkaz skupiny B, praxe v oboru výhodou, flexibilita, samostatnost., Úkolová mzda po dohodě s firmou., První kontakt: p. Jaroslav Konvalinka, tel. 702 007 566. Pracoviště: Jaroslav konvalinka 01, 756 21 Ratiboř u Vsetína. Informace: Jaroslav Konvalinka, +420 702 007 566.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 90 Kč

Ostatní uklízeči a pomocníci Pomocná síla - brigáda. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POMOCNÁ SÍLA - BRIGÁDA, Náplň práce: pomocné práce pod dozorem, např. úklid, oceňování zboží, doplňování zboží apod., První kontakt: osobně na pracovišti, e-mailem na: info@exotic-zoo.cz nebo telefonicky na čísle: 608 824 884, 608 637 151. Pracoviště: Bedřich hruška 01, Generála Klapálka, č.p. 300, 755 01 Vsetín 1. Informace: Bedřich Hruška, +420 608 824 884,608 637 151.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

58. ZLÍN FILM FESTIVAL 2018 - Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež. Slavnostní zahájení. Jan Čenský a Dana Morávková
88

Tyto dny patří dětem. Zlín ožil 58. ročníkem Zlín Film Festivalu

Jiřina Sousedíková sepsala za deset let ručně psané paměti. Vzniklo z nich sedm básnických knih a tři další, ve kterých se věnuje životu v dětství, ve škole i společnému soužití  a práci v souboru Lipta s manželem Radomírem.
7

Jiřina Sousedíková sepsala ručně 450 stran pamětí

Studenti meziříčské stavební průmyslovky bojují o postup do finále soutěže

Dva týmy studentů Střední průmyslové školy (SPŠ) stavební Valašské Meziříčí bojují o postup mezi šest finalistů celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky - návrhy Národní knihovny České republiky. O tom, zda jejich modely v konkurenci třiceti soupeřů uspějí, rozhodne odborná porota už v pondělí.

Divadelní schody plné vody a mistři z Karviné a temný mok Ostravy: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 24. až 25. května 2018.

Gurmánský hit ve Velkých Karlovicích: ochutnejte Raw a Michelinské menu

Hned dvojitý zážitek čeká v těchto dnech na náročné gurmány ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Kdo si chce jarní dny zpříjemnit výletem do přírody a spojit to s prvotřídní gastronomií, má díky dvěma novinkám místních kuchařů jedinečnou příležitost.

Na Pustevny se o víkendu sjedou mistři řezbáři

Na čtvrtý ročník řezbářského sympozia Dřevěné Pustevny se sjedou mistři řezbáři.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT