VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nevíte, co na silvestrovský chlebíček? Poradíme

Zlínský kraj - Došly vám nápady, jakou pomazánkou či salátem dnes přivítat své přátele? Překvapte je celerovým třeskem, šiki–šiki či sloním mlsancem

31.12.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Vampíří strach

Co budeme potřebovat: dva hrnky strouhaného sýra, 3 lžíce majolky, 4 stroužky česneku (i víc), 2 lžíce mléka, sůl.
Promícháme majolku a strouhaný sýr. Nepatrně zředíme mlékem a přidáme strouhaný česnek, sůl, pepř a všechno promícháme.

Silvestrovská pomazánka

Co budeme potřebovat: sůl, 2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, 100 g tvrdého sýra, sardelová pasta, chilli, 100 g sardinek v tomatě.
Pikantní chilli vynechejte, pokud chcete. Sýr nahrubo nastrouháme, smícháme s rozmačkanými sardinkami, nasekanými vejci, cibulí, se sardelovou pastou a majonézou. Podle chuti okořeníme solí a pepřem a zakápneme citronovou šťávou.

Krabí pomazánka

Co budeme potřebovat: balíček krabích tyčinek (250 g), čtvrt kostky másla, sýr, lžíce hořčice, 2 lžíce bílého jogurtu, pažitka, petrželka, sůl, pepř.
Vše rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem a mažeme na pečivo. Zdobíme pažitkou nebo pokapeme citronem.

Pomazánka z nivy

Co budeme potřebovat: sto gramů nivy, sto gramů pomazánkového másla, jednu lžíci mléka – lze použít také majonézu.
Nivu nastrouháme a všechno utřeme nebo ušleháme dohromady. Mažeme na pečivo a zdobíme ořechem nebo rajčetem.

Vajíčková pomazánka

Co budeme potřebovat: 5 vajec natvrdo, 250 g tvarohu, 2 lžíce másla, trochu mléka, sůl, mletý pepř, 3 až 5 stroužků česneku, dle chuti posekanou pažitku.
Tvaroh s máslem utřeme dohladka, podle potřeby přidáme mléko. Vmícháme rozmačkaný česnek, osolíme, opepříme a přimícháme na kostičky pokrájená vejce a pažitku. Mažeme na pečivo.

Šiki–šiki

Co budeme potřebovat: 1 krabičku koktejlových krevet (mohou být i mražené), krabí tyčinky, 1 čerstvou červenou papriku, konzervu ananasu a kukuřice.
Dále si připravíme zálivku: 2 stroužky česneku (rozmačkat), šťávu z ½ citronu, 2 lžíce kysané smetany, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce kečupu, několik kapek tabasca, pepř a sůl.
Vše z ingrediencí nakrájíme na kostky, promícháme a poté zalejeme zálivkou.

Rajčata s mozzarellou

Připravíme si zálivku: 1 dcl olivového oleje, 4 stroužky česneku (rozmačkat), několik kapek sójové omáčky, 1 lžičku kari, sůl a pepř.
Poté spaříme rajčata, oloupeme, nakrájíme na kolečka, jemně pocukrujeme, posypeme na kostičky nakrájenou cibulí a na kostičky nakrájenou mozzarellou, zalejeme zálivkou, posypeme bazalkou.

Celerový třesk

Skládáme postupně na sebe jednotlivé vrstvy: sterilovaný celer (z konzervy – odkapaný), 2 pórky (spařit, nakrájet na kolečka), 5 vařených vajec (nasekat), 20 dkg šunky (nakrájet na nudličky), kukuřici (z konzervy, odkapanou), konzerva ananasu (nakrájet na kostičky), strouhaný sýr.
Poté si připravíme zálivku, kterou připravené suroviny zalejeme.
Zálivka: kysaná smetana (jogurt), majonéza, sůl, pepř a hořčice.

Oříškovka

Co budeme potřebovat: čerstvý celer (nastrouhat), 3 až 4 jablka (nastrouhat), citrónovou šťávu, 1 lžíci cukru, 2 lžíce smetany (může být i Rama), vlašské ořechy (nasekat).
Vše dobře promícháme.

Sleďový salát

Skládáme postupně na sebe jednotlivé vrstvy: kořeněné matjesy (tři krabičky), 4 cibule (na kostičky), majonézu, 4 brambory vařené ve slupce (na kostičky), červenou řepu (obsah jedné sklenice).
Vše následně pokryjeme majonézou, ozdobíme čtyřmi vařenými vajíčky (doprostřed žloutky, po kraji bílky).

Vajíčkový salát

Co budeme potřebovat: ředkvičku (nakrájet), 5 vařených vajec (nasekat), 2 rajčata, 1 cibuli (na kostičky), pažitku, majonézu, sůl a pepř. Vše smícháme.

Květákový salát

Co budeme potřebovat: 1 syrový květák (namočit v hodně osolené vodě), 1 cibuli (na kostičky), vegetu, 1 konzervu kukuřice, 3 až 4 vařená vejce, majonézu, kysanou smetanu, pepř a sůl.
Vše dobře promícháme.

Cibulkový salát

Skládáme postupně na sebe jednotlivé vrstvy: nakládané malé cibulky, kukuřici (jedna konzerva), žampiony, 2 pórky (spařené), 15 dkg šunky, červené fazolky (jedna konzerva, propláchnuté), ½ skleničky kyselých okurků (nastrouhané).
Poté si vyrobíme zálivku z majonézy a zakysané smetany.
Předem připravené vrstvy zalejeme zálivkou, zastrouháme sýrem a ozdobíme olivami.

Salát s brokolicí

Co bude potřeba: 1 brokolice (může být i mražená) – uvařit 3 min. v osolené vodě, 5 vajec (nasekat), 1 cibule (na kostičky), 1 konzerva kukuřice, 2 stroužky česneku, majonéza, kysaná smetana – vše smícháme.

Paprikový salát

Co je potřeba: 3 papriky různých barev, 1 konzerva kukuřice, 1 konzerva červených fazolí (propláchnout), 1 cibule (na kostičky), šťáva z 1 citronu, špetka chilli, lžička olivového oleje.
Poté si připravíme zálivku: majonéza, kysaná smetana a 3 stroužky česneku.
Vše nakrájíme a smícháme. Zálivku si každý z hostů dá na salát sám.

Sloní mlsanec

Budeme potřebovat: 2 lžíce octa, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce oleje, 1 velkou cibuli, 500 g špekáčků, párků nebo měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 majolenku a trochu pepře .
Ocet, olej, kečup, hořčici promícháme a svaříme. Uzeninu, cibuli a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme svařenou vychladlou hmotu a nakonec majonézu a trošku pepře.
Vše důkladně promícháme a necháme proležet.

Ševcovský mls

Budeme potřebovat: půl kila měkkého salámu, 100 g majolky, 1 cibule, 2 sterilované okurky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, lžíce jemného kečupu, lžíce worchesteru a 3 kostky cukru.
Salám, cibuli a okurky umeleme na masovém mlýnku.
Olej, hořčici, kečup, ocet, worchester a 3 kostky cukru svaříme.
Po vychladnutí zamícháme do umletého salámu a přidáme majolku a opět dobře promícháme.

Česneková pomazánka

Co budeme potřebovat: 150 g eidamu, 1 majolka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř.
Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady. Výborně se hodí na jednohubky.

Vajíčkovo-bramborový mls

Co budeme potřebovat: 5 natvrdo uvařených vajíček, 5 uvařených brambor (nemusí být ve slupce, stačí na čtvrtky), 300 ml majonézy, lahůdková cibulka, sůl a pepř.
Vajíčka a brambory nastrouháme na jemném struhadle, cibulku jemně nakrájíme i s natí. Pokud nemáme lahůdkovou, stačí obyčejná. Přidáme petrželku. Smícháme s majonézou, dochutíme pepřem a solí.


Rychlá nivová pomázánka

Budeme potřebovat: pomazánkové máslo, cibuli, 15 až 20 dkg nivy.
Na jemno nakrájíme cibuli, nastrouháme nivu. Sýr smícháme s pomazánkovým máslem a přidáme cibulku. Díky výrazné chuti není potřeba nijak přichucovat ani přisolovat.

Česneková rychlovka

Budeme potřebovat: pomazánkové máslo, 2 stroužky česneku, sůl.
Do pomazánkového másla protlačíme česnek, přidáme špetku soli a promícháme.

Mňam krabí pomazánka

Balení krabích tyčinek, majolka, 100 g taveného sýra, 4 stroužky česneku, sůl, pepř.
Tyčinky nakrájíme na kousky, vmícháme sýr, majolku, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme.

Matjesová pomazánka

Budeme potřebovat matjesy, pomazánkové máslo, cibulku a feferonku. Všechno rozmixujeme a podáváme.

Avokádová pomazánka

Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme, dáme do misky, zakapeme citronovou šťávou, utřeme česnek, najemno nakrájíme cibulku, osolíme, opepříme, přidáme lučinu a vše v misce pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku.

Excelentní pomazánka na chlebíčky

Přísady: sklenice zeleninová směs Moravanka sterilovaná, dvě vajíčka uvařená natvrdo, dvě větší brambory uvařené ve slupce, jeden starší rohlík, téměř tvrdý, 150 g měkkého salámu v celku, jedna větší cibule, tři sterilované okurky, jeden sáček tatarské omáčky, jeden sáček majolky, jedno balení lučiny nebo čerstvého sýra, špetka, soli, pepře a cukru.
Ze sklenice zeleniny slijeme všechen nálev, vejce uvaříme natvrdo, brambory ve slupce (posléze vychladíme a oloupeme).
Umeleme zeleninu, vejce, vychladlé brambory, cibuli, okurky a salám na masovém mlýnku a v případě nutnosti dohustíme pomletým rohlíkem (plní funkci zahušťovadla, na chuti to není znát). Přidáme sáček majolky, sáček tatarky, čerstvý sýr, umícháme, osolíme, opepříme, popřípadě přidáme lžičku cukru, pokud by se pomazánka zdála příliš kyselá.
Pokud umeleme se zeleninou i feferonku, která většinou ve skleničce bývá, pomazánka je pak pikantní. Pokud nechcete mít pikantní pomazánku, feferonku ze směsi vyjměte.

31.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Potravinářství - Potravinářství Pekař 18 000 Kč

Pekaři Pekaři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: PEKAŘI, Nástup možný ihned., Požadujeme: vyučení a praxe výhodou, První kontakt: telefonicky na čísle 571 632 871, poštou, e-mailem: lesnanka@lesnanka.cz, ov. 16.8.. Pracoviště: Pekárna lešňanka s. r. o., 756 41 Lešná. Informace: Radmila Zdráhalová, +420 571 632 871.

Výroba - Výroba Lakýrníci 12 200 Kč

Lakýrníci automobilů a jiných vozidel Autolakýrníci - Místo je vhodné pro OZP. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: AUTOLAKÝRNÍCI - Místo je vhodné pro OZP, Nástup možný ihned., Zaměstnavatel požaduje: praxi v lakování auto laků a průmyslu., Náplň práce: Příprava a lakování., Nabízíme: Dobrý pracovní kolektiv, možnost karierního růstu, stabilní společnost. Možnost prodloužení pracovního poměru. Možnost zkráceného pracovního úvazku. , První kontakt: telefonicky 608 717 596, e-mailem: activecolour@seznam.cz nebo osobně, ov. 16.8.. Pracoviště: Active colour s.r.o. 01, 40.pluku, č.p. 1359, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Petr Daniš, +420 602 555 750.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 30 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: Vyučení v oboru, zkušenosti výhodou. Samostatnost spolehlivost, pracovní nasazení, invenci., První kontakt: telefonicky Po-Pá 8.00 - 14.00 na čísle 731 158 526, e-mailem personalni@blankyt.cz, ov. 16.8.. Pracoviště: Penzion blankyt s.r.o. 02, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Miroslav Bihary, +420 731 158 526.

Výroba - Výroba Strojírenští technici projektanti, 30 000 Kč

Strojírenští technici projektanti, konstruktéři Konstruktér/ka. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: ŘP skup. B, Anglický jazyk, strojní zaměření, Nabízíme: stravenky, týden dovolené navíc, příspěvek na životní a penzijní pojištění, pružná pracovní doba., První kontakt: telefonicky (po-pá 7-14 h.) nebo emailem.. Pracoviště: Pbt works s.r.o., Lesní, č.p. 2331, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm 1. Informace: Simona Smolová, +420 572 153 165.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Michelinský šéfkuchař Nicolas Decherchi
6

Michelinský šéfkuchař Nicolas Decherchi: Valašsko mi připomíná Alpy

Fotbalisté Slovácka /v bílých dresech). Ilustrační foto.

Los MOL Cupu: Zlín se představí v Kroměříži, Slovácko jede do Tasovic

Záchrana zpod kyvadla a 160 netopýrů v ložnici: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 16. srpna 2018.

Žíznící stromy v Meziříčí napájejí zavlažovací vaky

Za oceánem je znají téměř třicet let a ve Švédsku bez nich nevysadí jediný nový stromu. U nás se ale teprve rozmáhají. Prvních deset zavlažovacích vaků od čtvrtka slouží také ve Valašském Meziříčí.

Ve Velkých Karlovicích chystají galavečeři na počest 100. výročí Československa

Jak se v našich zemích stolovalo za první republiky? Co se servírovalo v luxusních pražských podnicích, ale také běžných domácnostech, mimo jiné i na Valašsku? A jak se dají tehdy obvykle používané suroviny moderně ztvárnit v dnešní kuchyni?

Bystřický Jiří Tiller přesvědčil trenéra Poloze. Zubří jej chce získat

Výsledkově neoslnili, ale do deprese se nepropadají. V mezinárodní konfrontaci v rámci turnaje v Novém Veselí extraligoví házenkáři sehráli tři kvalitní přípravné duely s maďarským a dvěma polskými celky, ale na výhru nedosáhli.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT