Postarala se o to Nadace Agel. Na nákup moderních zařízení poskytla částku 30 tisíc korun. Nové přístroje jsou teď k dispozici téměř dvěma stovkám klientů centra.

Novinka přinesla sluchově handicapovaným lidem a jejich rodinám radost. „Staráme se o téměř neslyšícího dědečka. Služeb poradenského centra jsme již několikrát využili. Přijdeme se seznámit s novou nabídkou. Věřím, že i tentokrát budeme spokojeni," řekla Meziříčanka Jiřina Nováková.

Klientům se díky novým pomůckám velmi uleví. Při komunikaci s ostatními lidmi totiž řeší mnohdy nepříjemné situace. „Sluchadla jsou téměř nepostřehnutelná, a pokud handicapovaný komunikuje bez potíží, lidé jej pokládají za zdravého. Nastávají ale situace, kdy něco přeslechneme a odpovídáme na něco jiného, než jsme tázáni. Pak na nás lidé koukají jako na blázny," svěřila se vedoucí valašskomeziříčské pobočky poradenského centra Marta Dammová.

Neslyšící si mohou pomůcku zapůjčit k vyzkoušení domů zdarma. „K dispozici mají vibrační budíky, chůvičky, sluchadla na poslech televizoru, svítící telefony a domovní zvonky a další zařízení," dodala Marta Dammová.

Podle ní si zdraví lidé nedokáží představit, jaké to je, žít s poruchou sluchu. „Při návštěvě centra jsem se přesvědčila, že možnost komunikace není tak samozřejmá. Proto jsme rádi, že díky nám mohlo centrum pořídit nové pomůcky," upozornila výkonná ředitelka nadace Denisa Rísová.