Petra Bogarová ze Vsetína spotřebuje s rodinou až šest kilo medu za rok.

„Platím sto padesát až sto sedmdesát korun. A tuto cenu jsem určitě ochotná za med dát,“ prozradila Bogarová, která sladidlo do čaje kupuje zásadně od soukromých producentů, většinou z Liptálu, nebo Hovězí.

Včelař Martin Biel z Jablůnky vzpomněl na dva horší předchozí roky, kdy medu nebylo. To podle něj ovlivní letošní cenu.

„Vloni byl med kolem sto šedesáti, sto sedmdesáti korun. Letos to bude až do dvou set,“ myslí si včelař, který chová třicet včelstev.
Slabší úrodu ovlivňuje hlavně počasí, které je zvratové.

„Vůbec nebylo jaro. Přešlo to ze zimy do léta a včelky nebyly ještě v plné síle,“ vysvětlil Biel, který ale přesto vidí letošní počasí nadějně.

Sporný gól padl po přešlapu
Zubří opakovat zápas nechce. A kontruje. Sporný gól padl po přešlapu

Na horší produkci medu se podepíše i sucho.

„Stromy kvetou, ale květy nemají dostatek nektaru. Včely nemají co sbírat. Z jarního medu nebude nic,“ posteskl si jednatel Českého svazu včelařů, základní organizace Valašské Meziříčí Jiří Rosa.

Na pilné pracanty čeká ještě rozkvetlá řepka, později například maliny a ostružiny.

„Další vydatná snůška bude začátkem července, kdy pokvete lípa. Pokud nebudou nějaké katastrofické jevy, cena se výrazně lišit nebude,“ myslí si Rosa.

Med je podle něj v České republice levnější, než v zemích Evropské unie a obecně je dražší ve městech než na vesnicích.

„Podle starého nepsaného pravidla by mělo kilo medu stát tolik, co kilo másla,“ doplnil Rosa.

Hasiči likvidují požár malého zahradního traktoru v Rožnově pod Radhoštěm; pondělí 30. dubna 2018
Zahradní traktor pohltily plameny

Včelstva vyzimovala velmi dobře, jsou zdravá a silná.

„Po nemoci moru včelího plodu máme snížené stavy asi o čtvrtinu oproti situaci před pěti lety. Ale stavy se rychle doplňují. Také proto, že včelaři na Valašsku léčí velice kvalitně i infekční onemocnění varoázu,“ vysvětlil dlouhodobě uznávány chovatel včel Jan Bajza z Lidečka.

Spotřeba medu dlouhodobě roste. V Česku se vloni vyrobilo 9 365 tun medu. Nejvyšší hustota včelstev na kilometr čtvereční je ve Zlínském kraji.

Největší zavčelení má Vsetínsko, kolem dvanácti tisíc včelstev, na Zlínsku a Uherskohradišťsku je to okolo deseti tisíc, Kroměřížsko má šest a půl tisíce včelstev.

U příležitosti Světového dne včel a včelařů, který se připomíná v neděli 20. května, se symbolicky právě v tento den uskuteční 16. národní pouť včelařů na sv. Hostýně. Hlavní mše svatá začíná v 10.15 a bude jí celebrovat arcibiskup Mons. Jan Graubner.