„Teplota vystoupá k pětatřiceti stupňům Celsia, o víkendu se bude držet na dvaatřiceti,“ říká meteoroložka Dagmar Honsová.

„Sem tam by mohlo i sprchnout, hlavně v noci ze dneška na pátek a v pátek,“ dodává.

Pozor by si podle slov odborného administrativního pracovníka Uherskohradišťské nemocnice Jaroslava Březiny měli dávat rodiče na své malé děti, ale také starší lidé a osoby s oslabenou imunitou.

„Důležité je hodně pít, pobývat ve stínu, a když už jsme na sluníčku, použít opalovací krém,“ upozorňuje Březina.

Auta se v horkém počasí stávají smrtelnou pastí.

„Je třeba mít na paměti, že teplota uvnitř auta dokáže nahoru vyletět opravdu rychle,“ varuje zástupce ředitele zlínských policistů Pavel Janík.

Lidé by v nich především v těchto vedrech neměli nechávat děti, zvířata, ani potencionálně nebezpečné předměty, jako jsou zapalovače nebo těkavé látky.

„Tragické případy let, kdy lidé v autě zapomenou dítě nebo psa, jsou alarmující,“ říká Janík.

„Pootevřené okénko nepomůže, vzduch ve vozidle neproudí. Stávají se obrovské tragédie, kdy jde někdo jen rychle nakoupit, ale potká známého a na dítě v autě zapomene, “ vysvětluje Janík.

V autě zaparkovaném na slunci může být podle Janíka 70 stupňů Celsia, pes může do dvaceti minut zahynout už při 50 stupních. V momentě, kdy člověk uvidí dítě nebo psa v autě na slunci a je zřejmé, že jim hrozí nebezpečí nebo újma, měl by zavolat policisty.

„Zvláště v extrémních vedrech bych psa do auta vůbec nebral. Lidé by si měli rozmyslet, jestli chtějí venčit psa nebo nakupovat,“ dodává Janík.