Bydlet budou v penzionech i v kempech, kde se těší stále větší oblibě ubytování v karavanech. Některé kempy v kraji hlásí vyprodané letní termíny.

Praha a další velká města zůstanou letos prázdná. Turisté budou trávit dovolenou mimo hustě osídlená místa, předpokládá Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

„Lidé budou jezdit po kempech a upřednostní venkovskou turistiku. V těchto místech hrozí menší riziko nákazy,“ domnívá se.

Dovolená v přírodě vede

Kempy ve Zlínském kraji se v roce 2021 těší oblibě turistů. Na snímku Slovácký dvůr v Ostrožské Nové Vsi.Na snímku Slovácký dvůr v Ostrožské Nové Vsi.Zdroj: se souhlasem Venduly KučerovéLetos a ještě i příští rok bude podle něj atraktivní trávení dovolené v přírodě. Výletníci mají při ubytování na výběr. Pro pohodlné jsou apartmány popřípadě hotely. Zarytí trampové a pěší turisté dávají přednost tábořištím se základním vybavením, jaké najdou například pod Pulčínskými skalami. Velké oblibě se těší kempy, autokempy i cyklokempy.

Jejich úroveň roste s požadavky uživatelů. Někde jsou ještě mírné rezervy a ubytování je živelné.

„Rozhodně ale máme v kraji kempy, za které se nemusíme stydět. Patří mezi ně například Slovácký dvůr v Ostrožské Nové Vsi, Eurocamping Bojkovice, na Valašsku kempy v Rožnově pod Radhoštěm, Horní Bečvě, Velkých Karlovicích a u přehrady Bystřička, cyklokemp v Kroměříži, autocampy Luhačovice či Smraďavka Buchlovice nebo rekreační areál Pahrbek u Otrokovic,“ vyjmenovává Urbanovský.

Poprvé na Valašský špalíček se chystá maďarská kapela Ék.
Blues-rockový festival Valašský špalíček nabízí třídenní šťavnaté hudební menu

Posledně jmenovaný Pahrbek pro letošek uzavřel stanovou a karavanovou plochu. Zájemci se mohou ubytovat v bungalovech s vanou, se sprchou nebo s hydromasážní vanou. Ojedinělé zážitky nabízí Camping Rožnov pod Radhoštěm, držitel 2. místa v anketě Kemp roku 2020.

Kromě ubytování v klasických chatkách, nezvyklých „lesostanech“ či luxusních apartmánech tu najdete mini zoo pro děti či nový kruhovitý srub s kulatým ohništěm ke společnému grilování.

Hlásí plné stavyKempy ve Zlínském kraji se v roce 2021 těší oblibě turistů. Na snímku Eurocamping Bojkovice. Na snímku Eurocamping Bojkovice.Zdroj: se souhlasem Josefa Pražana

Eurocamping v Bojkovicích hlásí vyprodání kapacity chatek nejen kolem svátků Cyrila a Metoděje.

„S dobrým počasím se nám sezona rychle rozběhla. Do poloviny srpna máme všechny chatky zarezervované. Poptávka převyšuje naše možnosti,“ přiblížil Deníku majitel kempu Josef Pražan.

Odhaduje, že sezona bude příznivá. Kvůli pandemii neplánovali žádné velké investiční akce, ubytování zdražili asi o pět procent. Za zvýšením cen nestojí podle slov majitele následky covidu, ale spíše inflace.

Podobně na tom byl s plněním kapacity také kemp Slovácký dvůr u Ostrožské Nové Vsi.

„Lidé čekali na nejzazší termín a reagovali na uvolnění vydaná vládou. Na prodloužený víkend máme u chatek plný stav. Se stany je to podle pravidla kdo dřív přijde,“ přiblížila Vendula Kučerová z marketingu Slováckého dvora.

Lákají na programy a akce

Kempy ve Zlínském kraji se v roce 2021 těší oblibě turistů. Na snímku Kamp Ranč Bystřička.Kempy ve Zlínském kraji se v roce 2021 těší oblibě turistů. Na snímku Kamp Ranč Bystřička.Zdroj: Deník/Martin MrlinaNapravit ztráty vzniklé pandemií se ve Slováckém dvoře rozhodli rozšířením akcí a programů pro celou rodinu. Se změnou podmínek pro cestování očekávají, že Češi budou trávit dovolenou v naší zemi a tedy i u nich.

Také tu zaregistrovali rozmach karavanů.

„Vypadají čím dál krásněji, jsou to takové malé hotelové stroje. Turisté k nám s nimi jezdí už od března,“ doplnila Kučerová.

Do kempů u přehrady Bystřička na Vsetínsku se vrací život a je tam živo, jako v 80. letech minulého století. Zejména první víkend v srpnu, kdy celé okolí ožívá country festivalem Starý dobrý western.

„To máme zarezervované úplně všechny chatky prakticky už rok dopředu. Letos to není jinak. Jedeme čtvrtý týden, jsme nachystaní, sezona se začíná rozjíždět, dokonce tu bude i dětský tábor,“ pochvaloval si provozní Kempu Ranč Bystřička Roman Stupka.

Nutné čestné prohlášení

Stejně jako ve všech kempech i tady čeká každého návštěvníka kontrola při zápisu na ubytování v recepci.

„Všechno probíhá bez problémů. Požadujeme po každém čestné prohlášení že covid prodělal, je očkovaný nebo testovaný. Jednou se stalo, že si ho pán zapomněl. Máme na recepci připravené náhradní formuláře, stejně tak za poplatky roušky i testy,“ doplnil.

Nadržení turisté si krásy Zlínského kraje nenechají ujít i přes dodržování platných nařízení.

Horký víkend na koupalištích a u vodních ploch na Zlínsku
Co zaručí vstup na koupaliště? Většina lidí dokládá očkování

„Už jsme byli hned po mírném rozvolnění v Chorvatsku, ještě předtím i ve dvou kempech na severu a jihu Čech. Kempy kdekoli jsou super. Naposledy jsme byli na Bystřičce, je tam pěkně, živo a super lidi,“ pochvalovala si Petra Hlobil ze Vsetína.

A co je na kempování tak přitažlivé?

„Máte určitou svobodu, jste venku a je to takové dobrodružství. Zároveň si vezete docela luxusní chatu na kolečkách, máte tam lednici, kuchyň, koupelnu, teplou vodu a vše na co jste zvyklí,“ uzavřel Tomáš Zindler z Hostkovic.

Aktuální průzkum:

76 % - tolik Čechů plánuje strávit letní dovolenou v České republice

41% - tolik Čechů se chystá vyrazit do zahraničí

14 dní – průměrná doba dovolené

6 840 korun – útrata na osobu

45% - ubytování v penzionech

29% - neplacené ubytování u známých či přátel

24% - kempy

Jihočeský a Jihomoravský kraj – nejpřitažlivější regiony

Praha a Pardubický kraj – tady plánuje vyrazit nejméně lidí

Zdroj: CzechTourism