Valašsko O registrační značky na přání není mezi motoristy na Valašsku příliš velký zájem. Od Nového roku, kdy mohou majitelé vozů o jejich přidělení žádat, jich radnice vydaly jen čtyřicet. Více než polovinu na úřadě v Rožnově pod Radhoštěm.

Zájemce o unikátní značky láká k jejich pořízení snaha odlišit se, případně upozornit například na svou firmu. Po Valašsku tak už nyní jezdí vozidla s nápisem NINJA, VIP či ďáblovým číslem 666. Většina řidičů ale po značkách na přání netouží.

„Jako každý motorista mám jedinečnou značku už teď. A proč na sebe zbytečně strhávat pozornost?" ptal se například Jakub Šnevajs z Bystřičky.

O pořízení značky na přání podle svých slov neuvažuje. „Kdybych nevěděl, co s deseti tisíci, spíše bych si pořídil nějaký činel, neboť jsem bubeník, nebo zajel na dovolenou," usmíval se Šnevajs.

Upozornil tak na poplatek, který za jednu tabulku činí pět tisíc korun. Pořízení kompletního páru na osobní auto tak přijde na 10 tisíc.

Myšlenku jako takovou ale Jakub Šnevajs nezavrhuje. „Zakázkové SPZ mám více spojené s Amerikou než s kteroukoli jinou zemí. Nevidím však důvod, proč je nepovolit také u nás. Každé zboží má svého kupce," je přesvědčený motorista.

Podle něj si značky na přání řada lidí koupí z rozmaru. „Mohou však posloužit třeba k propagaci. Kupříkladu Zdeněk Jurásek, prezident České asociace Route 66, si již dávno rezervoval právě značku Route 66. Tento nápad se mi líbí, má opodstatnění," řekl Jakub Šnevajs.

Nejvíce žadatelů o značky na přání na Valašsku zaznamenali úředníci v Rožnově pod Radhoštěm, vydali je už dvaceti pěti žadatelům. Podle mluvčího rožnovské radnice Tomáše Grosse lidé žádali o různé kombinace čísel a znaků zpravidla souvisejících například s jejich datem narození, případně s názvem firmy. „V současné době zájem opadává, ale s blížící se letní sezonou se zvyšuje požadavek na třetí značku na nosiče kol," doplnil Tomáš Gross.

Ve Valašském Meziříčí vydali prozatím třináct registračních značek na přání. „Další dvě jsou ve výrobě a dvě rezervované," uvedla mluvčí městského úřadu v Meziříčí Renata Votrubová.

Největší zájem byl podle ní hned v prvním týdnu, kdy úředníci přijali deset žádostí. „Zájem sice poklesl, ale občas někdo novou žádost podá," poznamenala Votrubová.

Podobně jako v Rožnově, i v Meziříčí lidé vesměs chtějí číselnou kombinaci nebo zkratku názvu firmy či jména.

Nejméně majitelů vozů toužících po unikátní registrační značce zaznamenali ve Vsetíně. V lednu je zdejší úřad vydal sedmi žadatelům, od té doby se počet nezměnil. „V současné době o ně zájem není vůbec," potvrdila mluvčí vsetínské radnice Adéla Kousalová.