V Kolibě už zasedá dvanáctičlenná odborná porota. Na chuťových pohárcích těchto deseti mužů a dvou žen budou záviset dnešní jména vítězů. Předseda Zdeněk Frýdl oficiálně odpřisáhne, že hodnocení porotců bude vyplývat z jejich nejlepšího vědomí a svědomí a pak už všichni zasednou ochutnávat dvaačtyřicet nashromážděných vzorků trnkovice.
VZORKŮ TRNKOVÉ SE SEŠLO DVAAČTYŘICET
Zatímco komise hodnotí, o hudební doprovod se starají místní Kašparovci a hosté se dobře baví. Já se zastavuji u pořadatele akce Josefa Ezechýla, aby mi o zděchovském koštu něco pověděl. „Uspořádat košt napadlo jednu členku místní kulturní komise před jedenácti lety," povídá. Akci se podle něj daří od samotného začátku. „Ač jsme dědina malá, jde vidět, že lidé pochopili, že co si sami neuděláme, to tady nebude. Takže na účast ani na počet vzorků pálenky si nemůžeme stěžovat," usmívá se pořadatel.
Hodina pokročila a hodnotitelům už zbývá ochutnat jen pár vzorků. Na chvíli usedám vedle předsedy. „Ještě mi jich chybí ochutnat čtrnáct. Zatím jsem napočítal jen dvě nebo tři nevyhovující kořalky, jinak je to vyrovnané, ale už jsem si označil dva favority," prozrazuje předseda Frýdl.
PŘEDSEDA POROTY BYL LONI NA KOŠTU DRUHÝ
V sobotu je zároveň také soutěžícím. „Přinesl jsem i svůj vzorek, loni ta moje slivovice vyhrála druhé místo, takže jsem zvědavý, jestli se umístí i letos," říká a vrací se ke své práci.
Netrvá dlouho a starosta Tomáš Kocourek a pořadatel Josef Ezechýl připochodují do sálu s výsledky letošního koštu. Ještě před slavnostním vyhlášením se ale uskuteční druhá soutěž – klání o nejrychleji spořádaných deset švestkových knedlíků.
Za stůl usedá pět borců, mezi nimiž je veřejnosti již známý jedlík Jaroslav Němec z Vysočiny, který v podobných soutěžích po celé republice obsazuje pravidelně vítězné pozice.
MEZI JEDLÍKY KRALOVAL JAROSLAV NĚMEC
Byť se ostatní snaží, co jim žaludek dovolí, bezkonkurenčně nejrychleji knedlíky spořádá právě Vysočan. „Jedlo se mi dobře, ale nebylo to úplně snadné, protože jsme je jedli ještě hodně teplé," svěřuje se se svými prvními dojmy nejrychlejší jedlík.
Mě zajímá, jestli se dá taková disciplína natrénovat. „Kdybych na to trénoval, tak se za chvíli nevejdu do dveří, myslím, že je to dané od přírody," směje se vítěz Jaroslav Němec.
Na stupínek dnešních vítězů k němu za malý okamžik stoupá majitelka nejlepší slivovice. Stala se jí místní Kristýna Fojtová. Cenu za ni přebírá překvapená maminka. „Vůbec jsem to nečekala, ale mám radost," sděluje mi s cenou pro vítěze v náručí. „Jak vzniká nejlepší slivovice? Musíte věnovat péči hlavně stromkům a pak sběru," uzavírá šťastná maminka letošní vítězky.