„Je to neuvěřitelné. Jsem hvězda," směje se devětatřicetiletá Kateřina Palinčáková, která nezakrývá to, že možná i díky svému hezkému úsměvu dostala o pár hlasů navíc. „Pro mě je to společenské uznání a samozřejmě i ocenění profesní. Beru to vážně," dodala už s rozvahou sestřička. Od kolegů i pacientů jí přicházejí stále gratulace na mobilní telefon. Paní Palinčáková vyhrála v kategorii přímá ošetřovatelská péče titul Sestra roku a Sestra mého srdce. Rozhodovali odborníci a v druhém případě hlasovali lidé na internetu.

„Měla jsem silnou soupeřku, která hodně burcuje odbory. Podílí se na webech a vypichuje žhavá témata. Nechci ale, aby to vyznělo, že mezi soutěžícími byla nějaká rivalita. Během příprav jsme se všechny semkly, táhly za jeden provaz a sešla se výborná parta," podotkla Palinčáková.

Pracuje na oddělení ARO v Nemocnici Valašské Meziříčí, nominaci za ni poslala hlavní sestra. „Během ledna pak vybírali z nominovaných do úzkého finále. Chtěli po nás foto a v únoru se spustilo on-line hlasování pro širokou veřejnost," popsala Palinčáková. „Samozřejmě mě potěšilo, že mě nominovali, i když jsem sama měla jiný tip na sestřičku, která by se mohla soutěže účastnit," dodala.

Hlavní úvazek má jako sestra na oddělení ARO, což, jak říká, je pro ni i priorita. Pracuje ale také jako konzultantka týmu chronických ran z anesteziologicko- -resuscitačního oddělení. Palinčáková publikuje a přednáší na seminářích a konferencích v celé České republice.

I když je paní Palinčáková plná energie a optimismu, přesto hovoří i tom, že jsou chvíle, kdy si i zdravotník s velkými zkušenostmi sáhne na dno. Do nejhorší konfrontace s realitou se dostává, když jde o život dítěte. „V tu chvíli máte, jak to říct, temno v hlavě, myslíte jen na to, jak dítěti pomoct. Všichni v týmu jedou na plný plyn. Navíc se vás to dotýká i osobně, pokud máte dítě. I konfrontace s nemocí rodinných příslušníků je těžká. Sáhnete si i psychicky na dno," popsala. Naopak odměnou je setkávání s vyléčenými pacienty nebo to, když v boji s nemocí vyhrají a v tak zvaně beznadějných případech se nakonec podaří nemoc porazit.

Osobně také sleduje celorepublikovou atmosféru ve zdravotnictví, problémy s nedostatkem lékařů i zdravotních sester i spory o to, zda je dostatečně zajištěna kvalita péče.

„U nás je zatím vše zajištěno, ale jsme přetížení. Je jen otázka času, kdy to bouchne. Na dohodu nám chodí vypomáhat sestry, které jsou na mateřské a přitom by si měly užívat doma dítěte. Je to stresující a to mi vadí," říká sestra roku.

Navíc se sestry musí vzdělávat dlouhou dobu a často ztrácejí motivaci po absolvování školy pracovat ve zdravotnictví.

„Problémem je i to, že existují velké rozdíly mezi finančním ohodnocením v různých nemocnicích, například mezi fakultními a těmi, které jsou akciovými společnostmi," dodala.

TÁŇA MARKOVÁ