Příchozího neomylně vede až do baru, kde jsou na dlouhém stole vyrovnány takřka dvě desítky talířů s nakládaným kvašeným zelím.

Je sobota a právě odbila čtvrtá hodina odpolední. Soutěž o nejlepší domácí zelí oficiálně začala. Návštěvníků je ale v baru zatím minimum.

Prozatímního klidu využívají tři porotci dnešního klání a domlouvají poslední detaily hodnocení přinesených vzorků. Budou sledovat vzhled, vůni, konzistenci i chuť tradiční pochoutky. Tyto atributy pak u jednotlivých vzorků dle svého uvážení patřičně bodově ohodnotí.

„Dobrý den," zní z několika úst od dveří krátce po šestnácté hodině. Do baru přicházejí první místní. Někteří sami do soutěže přinesli vzorek a chtějí si jej mezi ostatními poznat.

Jiní zase přišli okoštovat, jak dělají zelí jejich sousedé. „Sešlo se nám letos osmnáct vzorků bílého zelí a jeden vzorek červeného. Vloni bylo celkově o jeden vzorek méně," sděluje za organizátory soutěže Jana Koňaříková z obecního úřadu v Hovězí.

Hosté mezitím z talířků uzobávají sousta křupavého zelí. Mluví jen polohlasem, snad aby nerušili porotce při hodnocení. „Omlouvám se, jdu pozdě," hlásí s úsměvem ode dveří asi tři čtvrtě hodiny po začátku koštu Jaroslav Orság. Zpoždění ale není žádným prohřeškem. Na čas se dnes nehledí.

Do ochutnávání se Jaroslav Orság nehrne, přestože jeho rodina má také mezi soutěžními vzorky své zastoupení. „Vzorek tady máme už tradičně. Kdysi skončil dokonce na třetím místě," připomíná.

Druhým dechem ovšem dodává, že dnes nepřišel ochutnávat, ale spíše si pohovořit s přáteli. A není sám. Místní posedávají kolem stolů a jsou zabraní do sousedského besedování.

Od začátku ochutnávání uplynula více než hodina. Porotci odbíhají od svého stolku a dodatečně koštují některé vybrané vzorky. Chuť mezi každým „přerážejí" chlebem, sýrem nebo slaninou.

Poté přidělují a sčítají poslední body. O půl šesté je o vítězích rozhodnuto. Stačí už jen vyplnit diplomy pro majitele nejúspěšnějších vzorků a připravit ceny. Těmi jsou pro každého kameninový hrnec vhodný třeba právě na naložení zelí.

„Podle získaného bodového hodnocení byl letos nejlepší vzorek s číslem sedmnáct, který do soutěže přihlásila Jarmila Demková," ohlašují porotci. Pomyslnou stříbrnou příčku přiřkli hodnotitelé zelí, jež doma nakládala Marie Chrástecká. Ze třetího místa v soutěži se pak letos mohl radovat Vojtěch Fila.

Je krátce před osmnáctou hodinou a příjemný podvečer se chýlí ke konci. Kvašené zelí v Hovězí zavoní zase za rok.