VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší hňápané zelé připravila Kateřina Baďurová

Oblíbená soutěž o najlepší hňápané zelé se uskutečnila v sobotu v restauraci Na Moštárně ve Vsetíně. Již posedmnácté ji zorganizovali členové Spolku pro zachování valašských tradic. Vzorků domácího kysaného zelí se letos sešlo devětadvacet. 

17.3.2018
SDÍLEJ:

Sedmnáctý ročník soutěže o najlepší hňápané zelé se uskutečnil v sobotu 17. března 2018 v restauraci Na Moštárně ve Vsetíně. Na prvním místě se umístila - nejlepší zelí přinesla Kateřina Baďurová.Foto: Deník / Lukášová Eva

Soutěžící byli zároveň ochutnávači a hodnotiteli. Ochutnával také pětiletý Přemek Kříž.

„Zelí bylo moc dobré a nejlepší bylo to červené,“ řekl klučina krátce po degustaci.

Prozradil, že na soutěž dorazil s maminkou a tatínkem a že přinesli i vlastní zelí.

„Chodíme každý rok, je to pěkná akce. Loni jsme vyhráli druhé místo,“ doplnila maminka Andrea.

Většina zelí byla podle ní dobrá.

„Ale našlo se i takové, které bylo o něco horší,“ podotkla.

Na zelí se nehodnotila pouze chuť, ale také jeho vzhled, vůně a i to, jak je nastrouhané.

„Každý, kdo hodnotí, pak vzorkům, které mu nejvíc chutnají, přidělí body. A to od jednoho do pěti. Zelí, které získá nejvíc bodů, vyhrává,“ přiblížil za pořadatele soutěže jednatel Spolku pro zachování valašských tradic Milan Mareček.

Ten, kdo si při ochutnávání pozná své vlastní zelí, získává titul Zelmajstr.

„Cílem této soutěže je připomínat, že zelí je základ valašské stravy. Jsme rádi, že se podobná klání rozšířila i po okolí. Tradice je potřeba udržovat,“ míní Mareček.

Zábavné soutěžní odpoledne doplnila ukázka strouhání a šlapání zelí a nechybělo ani povídání o této typické valašské pochutině. Poté už ale všichni s napětím očekávali vyhlášení výsledků.

Zelí ověnčené bronzovou medailí připravil Martin Nerodil, stříbrnou medaili získalo zelí Anny Malinové. Nejlepší zelí přinesla Kateřina Baďurová. Vítězové si odnesli originální medaile, diplomy a balíčky s něčím na zub od řezníka. Zlatá Kateřina Baďurová získala také originální pohár.

„Vůbec jsem to nečekala a jsem velmi překvapená. Jsem moc ráda, že jsem vyhrála v takové konkurenci,“ svěřila se vítězka s bezprostředními dojmy. Zelí nakládala podle receptu svého pradědečka.

„Na krouhání máme také vlastní stroj, který pradědeček vyrobil. U nakládání je celá rodina, je to pro nás takový rituál,“ dodala vítězka.

Zelmajstrů, kteří si poznali své zelí, bylo letos dvanáct.

Autor: Eva Lukášová

17.3.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Kvalitáři a testovači výrobků 22 000 Kč

Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů) Kontrolor/ka I.. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Měj pestrou náplň práce:, S chutí to natřeš každé nedokonalosti? Máme pro tebe flek!, Budeš provádět přípravu produktů, kontrolovat jejich kvalitu, balit je a kontrolovat počet kusů - vše dle pokynů nadřízeného, plánu kontrol a dokumentovaných postupů. Postaráš se o leštění nelakovaných dílů, v případě lakovaných povrchů to zas pořádně natřeš opravitelným vadám. Zazářit můžeš také při navádění a odvádění kusů do výroby, při práci s rozpisem k odvádění práce a jeho kontrole či při vypisování výkazů práce směny. Během zaškolování nových zaměstnanců zase bude tvým úkolem jim barvitě vylíčit všechny důležité instrukce., , Čím se musíš blýsknout?, Výučním listem (obor nerozhoduje), Zkušeností z oblasti výstupní kontroly ve výrobní společnosti, Chutí do práce, , Získej benefity jako malované, 2× ročně poukázky Ticket Benefit v hodnotě 4000 Kč jako odměna za podíl na zeleném hospodářském výsledku, Stravenky v hodnotě 70 Kč/směna na pestrá jídla, Ticket Čistý v hodnotě 1000 Kč, který pomůže udržet tvůj pracovní oděv zářivě čistý, Vybroušený 50% příplatek za přesčas, Blyštivý příplatek za práci předáka (10–20 Kč/hodina), Slevy do salonu Donny Michl, abys mohl/a zazářit. Pracoviště: Hajdik a.s., 756 23 Jablůnka nad Bečvou. Informace: Pavlína Pobořilová, +420 733 478 509.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 22 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Obsluha vysokozdvižného vozíku. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný ihned., Požadavek: oprávnění k VZV., Náplň práce: navážení řeziva a odvoz hotových výrobků, navážení sušiček na dřevo, atd., a jiné práce a činnosti související., První kontakt: telefonicky, p. Štůsek na: 731 104 438 , po dohodě osobně na adrese zaměstnavatele, ov. 18.7.. Pracoviště: Štůsek - dvb s.r.o., 756 27 Valašská Bystřice. Informace: Zdeněk Štůsek, +420 731 104 438.

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 18 000 Kč

Zámečníci strojů Zámečníci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ZÁMEČNÍCI, Nástup možný ihned nebo dohodou., Požadujeme: praxi v oboru minimálně 3 roky, svářečský a paličský průkaz, První kontakt: telefonicky 602 787 383 nebo e-mailem: e-mail: polastikova@partr.cz, ov. 18.7.. Pracoviště: Partr spol. s r.o. 05, Hranická, č.p. 283, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Robert Trnovec, +420 602 787 383.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 140 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 140 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KUCHAŘ/KA, Nástup možný ihned., Směnnost: dlouhý a krátký týden., Nabízíme: prémie ke mzdě., První kontakt: telefonicky od 10-20 hod. 608 883 615, e-mail: snoza@seznam.cz. Pracoviště: Snoza s.r.o. 01, Poláškova, č.p. 81, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Pavel Řehák, +420 608 883 615.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 20. července 2018

Nepoučitelný pražský taxikář a suverénní sedmiletá heligonkářka: videa dne

Hrozenkobraní v Novém Hrozenkově

Hrozenkobraní nabídne tradiční recepty i veganskou kuchyni

Při svatbě nám pršelo štěstí, říká výherkyně prstenu s brilianty Radka Vaculková

Manželům Radce a Františkovi Vaculkovým z Dolního Němčí přálo štěstí a zvítězili v soutěži Svatební pár Deníku 2018. Proto si v redakci Slováckého deníku převzali v těchto dnech z rukou autora ceny Zbyňka Zimčíka, majitele uherskohradišťského studia Filip – prsten s brilianty.

Turisté si připomněli 90 let od otevření chaty

Devadesát let a necelý měsíc po otevření turistické chaty Vsacký Cáb se u ní výletníci ve čtvrtek v hojném počtu sešli, aby si připomněli tento významný milník v životech několika generací turistů. Vydali se pešky ze všech koutů a v cíli je vítala Cimbálová muzika Polajka.

Prší, ale lesy jsou prázdné. Hřiby mají přestávku

Aktuální déšť a teplé počasí láká houbaře vyrazit do lesů. Žádné velkolepé úlovky ale očekávat nelze. V červenci si podle odborníků dává příroda s hřiby přestávku.

Extrémní obscénnosti v Trutnově a postsovětský násilník v Brně: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 19. července 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT