Nadcházející neděli čeká tato slavnostní událost děti například v Dolní Bečvě, kde bude první svaté přijímání spojeno s dopolední slavností Seslání Ducha svatého.

Podle duchovního správce farnosti v Zašové pátera Jiřího Poláška je směřování prvního svatého přijímání na měsíce květen a červen logické. „Navazuje na ukončení výuky náboženství, která začíná v září a nyní vrcholí. Týká se zpravidla žáků třetích tříd," vysvětlil Jiří Polášek.

První svaté přijímání se koná slavnostním způsobem při nedělní mši za účasti rodičů a kmotrů. „Je jednou ze sedmi svátostí ustanovených panem Ježíšem," upozornil otec Polášek.

První ze sedmi zmiňovaných svátostí je křest. Druhou, která se často uskuteční právě den před slavnostním prvním svatým příjímáním, je takzvaná svátost smíření, tedy zpověď.

V tomto případě je to první zpověď. „Přináší odpuštění všech hříchů," poznamenal Jiří Polášek.

V katolické církvi je věřící, který již přijal své první svaté přijímání, povinen přistoupit alespoň jednou ročně ke svátosti smíření.

Jednotlivé svátosti „kopírují" osobnostní a duchovní růst, kterého by měl člověk dosahovat po křtu.

„Svátosti můžeme přirovnat ke chlebu a vodě. Tak jak člověk nemůže žít bez nich, nemůže křesťan žít bez těchto svátostí," uvedl kněz Jiří Polášek.