Kapitán Lukáš propadl stolnímu hokeji, lidově nazývanému šprtec. Dostal se k němu přitom úplnou náhodou už v roce 1994. „Kamarád Lukáš Polanský si tehdy koupil časopis Květy, kde nás zaujal článek o hře šprtec, a tak jsme se vlastně dostali k prvním informacím," vzpomíná Lukáš Fojt.

Zásluhou jeho učitele ze základní školy mohli začít pořádat hokejové turnaje. „Petr Kořenek, který tehdy působil na základce v Luhu, nám v začátcích hodně pomohl. Hlavně díky němu jsme mohli hrát," popisuje začátky šprtce ve Vsetíně.

Šprtec, stolní hokej pro každého

Stolní hokej je podle něj pro muže i ženy. Zabaví se u něj každý.

„Výhoda tohoto sportu je, že pro hru není přímo stanovena věková hranice. Mohou ho tedy hrát jak mladí, tak staří. Stolní hokej je vhodný dokonce i pro hráče s tělesným hendikepem," pochvaluje si Lukáš.

Před čtyřmi lety se ke stolnímu hokeji vrátili. „V tom roce jsme šprtec oprášili a letos jsou to dva roky, co fungujeme jako občanské sdružení Vsetín Jokers," vysvětluje kapitán.

V klubu má tu nejvyšší funkci. Spoluhráčům radí, jak hrát na určitého hráče a na co si dát pozor. „Jako všude v jiných klubech nebo sportech musíte umět burcovat tým tak, aby věděli, že za nimi stojíte, i když se jim nedaří," vysvětluje mladý Vsetíňan.

Ani stolní hokej nejde vyhrávat bez tréninků, i když v létě si také dají krátkou přestávku. „Bez tréninků to nejde. Trénujeme na základní škole Turkmenská každé pondělí a pátek, a to vždy dvě hodiny. Když se nás ale sejde hodně, tréninky můžeme i protáhnout," přiznává vesele.

Za úspěch považuje každé vítězství. Nejvíce si však cení okamžiku, kdy se svým týmem vyhrál turnaj Valachia cup.

Ani letos se Jokers nedařilo špatně. Momentálně hrají sérii nazvanou Šprtec tour. „Tour se minulou sezonu konala mimo jiné dvakrát ve Vsetíně a jednou ve Valašském Meziříčí a my jsme ji letos celou ovládli. A v nové sezoně to budeme chtít zopakovat," svěřuje se kapitán Jokers.

Úspěchy jsou podle jeho slov hnací silou celého týmu. „Rád bych, aby se znovu rozjela nějaká Valašská liga nebo pohár. Proto je důležité, aby v našem okolí vznikaly další kluby podobné našemu," přeje si Lukáš a dodává, že vsetínští Jokers jim v začátcích nabídnou pomocnou ruku.

Stejně tak doufá, že i hokejový klub Jokers se bude nadále pouze rozrůstat.

„Nepřeji si nic jiného, než abychom na Vsetíně vydrželi co nejdéle a aby si do našeho klubu našli další lidé cestu, a rozšířili tak naše řady," končí kapitán Lukáš Fojt.

MICHAELA HORÁKOVÁ