Provoz na valašských silnicích zkomplikoval ráno mrznoucí déšť místy postupně přecházející ve sněžení. Na silnicích se vytvořila ledovka, výsledkem je několik dopravních nehod.

Dvě osobní auta bourala po osmé hodině ráno například u obecního úřadu ve Valašské Polance, v sousední Lužné se srazil s osobním vozem autobus. Ve Valašských Příkazech zase nákladní automobil narazil do stromu.

„Snažíme se zmírnit následky počasí,“ říká k aktuální situaci na valašských silnicích Jaromír Kořistka, jednatel společnosti Správa a údržba silnic Valašska, která má na území okresu Vsetín na starosti především silnice II. a III. třídy.

V terénu mají silničáři dvanáct sypačů.

„Bohužel, kde déšť dopadá na promrzlou vozovku, tam se tvoří ledovka, na které není inertní posyp tolik účinný. Takže je potřeba jezdit velmi opatrně,“ vyzývá motoristy Kořistka.

Podle jeho slov bude dnešní den zlomovým, představuje přechod mezi mrazivými dny a výrazným oteplením předpovídaným na nadcházející dny.

Zlínsko: na silnicích klid

Déšť, sněžení, mráz. Ledovka, kterou tento ráz počasí způsobil, pokryla i Zlínsko.

„Chodníky jsou jako sklo, cesty jsou ještě asi posypané, ale na chodníku je potřeba si dávat pozor,“ upozornil ve středu ráno na stav chodníků v krajském městě Zlíňan Milan Chrástek.

I když chůze po chodníku je možná jen s nejvyšší opatrností, přesto i dálnice a silnice I. tříd jsou sjízdné. Podle tiskové mluvčí Lucie Trubelíkové z krajského Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD ZLK) ale také jen se zvýšenou opatrností.

„Teploty se v řadě úseků drží pod bodem mrazu. V souvislosti s mrznoucím deštěm hrozí ledovka! Povrch vozovky aktuálně může namrzat na silnici I/96 Sirákov a I/54 Strání. Prosíme řidiče, aby dnes sjezdili velmi opatrně!“ vyzvala za ŘSD ZLK mluvčí. Podle jejích informací, je jejich veškerá zimní technika je od úterka stále v terénu a v nejvyšší pohotovosti.

Zvýšenou nehodovost v souvislosti s nepříznivými povětrnostními podmínkami nezaznamenali ani dopravní policisté na Zlínsku.

„Neevidujeme zvýšený počet dopravních nehod, situace na silnicích Zlínska je klidná. Řidiči zřejmě jezdí opravdu opatrně a silnice jsou upravené," mínila za zlínskou policii mluvčí Monika Kozumplíková.

Stejné informace hlásí i krajští hasiči. Ti museli zasahovat na Vsetínsku, Zlínsko je ale podle vyjádření mluvčí Lucie Javoříková bez výjezdu k nehodám.

Slovácko: nasolení pomohlo

Preventivní nasolení povrchu vozovek v noci na středu 17.února ve Chřibech i v Bílých Karpatech, se podle silničářů neminulo účinkem, a proto tam byly silnice sjízdné i poté, co nad ránem při teplotách mírně pod nulou začalo pršet.

„V Uherském Hradišti bylo ráno po deváté hodině mínus 0,3 stupně, Chřiby hlásí -2, Starý Hrozenkov a Strání -2,5 stupně. Kolony aut se teď dopoledne netvoří. Provoz je pomalejší, ale auta přesto jedou,“ řekl Deníku náměstek ředitele Správy a údržby silnic Slovácka Břetislav Zapletal.

Několik sypačů podle jeho slov vyrazilo do terénu už ve tři hodiny. Pršet začalo kolem páté.

„Měl jsem strach že to bude horší, ale provoz je zatím bez potíží i proto, že jsou silnice nasolené z předchozích dnů,“ doplnil Břetislav Zapletal.

Přeháňky přes náš region podle něj mají sice v průběhu středy přecházet dál, ale má se čím dál víc oteplovat.

„Silnice prvních tříd jsou dnes ve Zlínském kraji sjízdné se zvýšenou opatrností! Teploty se v řadě úseků drží pod bodem mrazu. Povrch vozovky aktuálně může namrzat na silnici I/54 Strání. Prosíme řidiče, aby dnes sjezdili velmi opatrně,“ vyzývá mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková.

Kroměřížsko: zatím bez problémů  

Správa a údržba silnic Kroměřížska (SÚS) má v terénu všechny vozy.

„Solíme. To je naše povinnost,“ řekl jednatel společnosti SÚS Kroměřížska Emil Vraník.

Silnice jsou podle jeho slov ošetřeny dostatečně. „Provádíme běžnou zimní údržbu. Nemám informace, že by se někde vyskytoval zásadní problém,“ dodal Vraník.

Policie ČR eviduje od ranních hodin v rámci okresu Kroměříž pouze jednu dopravní nehodu. A sice v 7 hodin v katastru obce Prusinovice.

"Jednalo se o nehoda osobního automobilu, která se obešla bez zranění," potvrdil policejní mluvčí Petr Jaroš. Počet případných drobných nehod nehlášených policistům však není znám.

Ledovka a čerstvý sníh ve Zlíně, 8. 2. 2021
Řidiči, pozor. Na silnicích opět může zahrozit ledovka