Místní rodáci a nadšenci pro zimní sporty v Lužné na nic nečekali. Tradiční ledová plocha na hřišti u hasičské zbrojnice se už hemží bruslaři.

„Bruslíme od minulého týdne. Led využívají místní i lidi z okolních dědin,“ hlásila starostka Lužné Radka Karásková.

Zájem je tak velký, že je třeba se objednat.

„Na našem webu je kontakt na správce. Pokud chcete celou ledovou plochu, objednáte se a zaplatíte poplatek. Jinak volné bruslení je za dobrovolný poplatek do kasičky,“ doplnila starostka obecního úřadu, který dobrovolníky při přípravě a údržbě plochy podporuje.

Polomy na hřebenech Vsetínských Beskyd trápí horskou službu i běžkaře. Situace ze 4. týdne ledna 2019.
Polomy v Beskydech brzdí záchranáře, v pohotovosti je vrtulník

Vyrobit umělé kluziště se rozhodli také členové Sokola Nový Hrozenkov. V areálu Pod Kyčerkami už vytvořili základ a dostříkávají.

„V polovině příštího týdne už budeme bruslit, pokud počasí vydrží,“ informoval místostarosta Nového Hrozenkova Pavel Jochec.

V Hrozenkově vytváří ledovou plochu, ačkoli mají v těsné blízkosti velkou vodní nádrž zvanou Balaton.

„Tam se nebruslí. Napadl sníh a nedá se odklidit. Hlavně ale led díky sněhu pořádně nezamrzl, takže je to nebezpečné,“ varoval místostarosta.

Upozornění Povodí Moravy:

vodní nádrže Karolinka, Slušovice, Bojkovice a Fryšták, jsou vodárenské nádrže s vymezenými ochrannými pásmy, kde platí zákaz vstupu obecně.

Stejná situace je i na vodní nádrži Bystřička.

Starosta Bystřičky Zbyněk Fojtíček pamatuje poslední zážitek na ledě před deseti lety.

„Nejkrásnější bruslení bylo v zimě dva tisíce osm. Led byl jako deska. Rovný, průhledný a měl metr tloušťku,“ zavzpomínal.

Letošní podmínky bruslařům vstup na ledovou plochu nedovolují.

„Nasněžilo, sníh se spojil s ledem a není to ono. Led nemá takovou pevnost,“ varoval Zbyněk Fojtíček.

Na zrádnost a nebezpečnost ledových ploch vodních nádrží, jezových zdrží a řek upozornil také mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Ilustrační foto
Silničáři na Valašsku zasahovali 36 dní. To je dvakrát víc než jinde v kraji

 „Momentálně se tloušťky ledu na vodních nádržích pohybují v řádu jednotek centimetrů, proto nedoporučujeme vůbec na led vstupovat,“ řekl důrazně.

Led může být navíc vlivem nestejnoměrně proudící vody a kolísáním hladiny pod ledem v některých místech zeslabený a hrozí tak prolomení i při mírném zatížení.

„Vstup na zamrzlé plochy vodních nádrží a rybníků za účelem provozování zimních sportů je v každém případě pouze na vlastní nebezpečí,“ uzavřel Petr Chmelař.