„Výcvik je zaměřený na hašení požáru a řezání konstrukcí pomocí vysokotlakého zařízení Cobra, na práci s proudnicí při požárech v uzavřeném prostoru a na záchranu osob při požárech,“ přiblížila mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Zmíněný CCS Cobra (z angl. Cold Cut System Cobra) je nástroj pro prorážení a řezání všech typů materiálů. Technika řezání pomocí vodního paprsku rozprašuje vodu a vytváří velmi jemnou vodní mlhu, která má schopnost zchlazovat prostor požáru a hasit oheň.

Ilustrační foto
V centru Vsetína začíná platit rezidentní parkování. O karty žádají stovky lidí

Do výcviku s ním se zapojily jednotky Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje z požárních stanic Valašské Meziříčí, Vsetín a Zlín. „Tento výcvik je realizován ‚naostro‘. To znamená se zakládáním skutečného ohně a použitím hasiv – vody,“ popsala mluvčí s tím, že z případného kouře, který cvičení může doprovázat, nemusejí mít obyvatelé města obavy.

„Měl by se bez problémů rozplynout a neměl by nikoho ohrožovat na zdraví či být jinak nebezpečný,“ ujistila Javoříková.

Požár stavební buňky u vlakového nádraží ve Vsetíně
U vlakového nádraží ve Vsetíně hořela stavební buňka

Budovu, kterou si záchranáři vybrali ke cvičení, vlastní Správa železnic. Hasičům ovšem není neznámá. „Již několikrát zde hasili požár po návštěvě lidí bez domova. Naposledy tam vyjeli v pondělí 16. ledna v brzkých ranních hodinách k požáru nahromaděného odpadu,“ připomněla mluvčí.