„Podle našich údajů, se na tomto místě pár orla mořského zdržuje už třetí zimu. Ornitologové se domnívají, že má někde poblíž toku Moravy své hnízdiště,“ sdělil Květoslav Fryšták z Odboru životního prostředí v Uherském Hradišti.

Pokud by se domněnka odborníků potvrdila, jednalo by se o raritu. „Orla mořského jsem viděl poblíž mrtvého ramene Moravy. Letěl nad lesem u Kostelan nad Moravou,“ popsal jeden z pozorovatelů Borek Seehák, který má v Kostelanech nad Moravou firmu.. Ptáka na Slovácku viděli oba milovníci přírody několikrát, naposledy asi před třemi týdny.

Dravec, který svým rozpětím křídel může dosáhnout i několika metrů, často migruje a rychle se pohybuje. Jeho výskyt se proto hůře monitoruje. „Jezdíme pozorovat orla mořského na hulínský štěrkáč, podle našich informací tam i hnízdí,“ uvedl Antonín Koňařík, předseda Stanice na ochranu fauny. Viděný pár by podle něj mohl být totožný s tím, který jezdí sledovat na Hulínsko.

Nejvíce orlů mořských se vyskytuje na jihu Moravy okolo nádrže Nové Mlýny na Břeclavsku. Při posledním sčítání ptáků ornitologové odhadli počet dravců na patnáct párů. Několik zástupců lze najít i na střední Moravě. „Orli jsou bohužel oběťmi otrávených návnad, které chystají lidé. Proto je jejich počet tak malý,“ posteskl si Jiří Šafránek, místopředseda Moravského ornitologického spolku.

Orel je nepřehlédnutelným nejen svou velikostí, ale také typickým bílým koncem ocasu. Živí se převážně rybami a malými obratlovci, v zimě nepohrdne ani mršinou. Hnízdí na vysokých stromech.

Blanka Malušová