Totiž, že protiepidemiologická opatření letos zasáhnou na Slovácku do konání tohoto rituálu zapsaného na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. A stalo se. V Kunovicích v pátek 3. dubna rozhodli, že tam jízdu králů letos neuspořádají.

„V souvislosti s mimořádnými protivirovými opatřeními a nejistým termínem ukončení omezení z nich vyplývajících, včetně možnosti pořádání velkých kulturních akcí, se město Kunovice společně s členy spolku Jízda králů Kunovice rozhodlo o rok odložit letošní kunovickou jízdu králů, která se měla konat ve dnech 22.–24. května. Novým termínem je víkend 21.–23. května 2021,“ sdělila kunovická radnice.

Dvouletý interval bude dodržen

Ta se s dalšími organizátory akce dohodla, že nadále bude pro pořádání jízdy králů v Kunovicích dodržován dvouletý interval. Jen se nebude jednat o sudé roky, nýbrž od příštího roku budou další jízdy králů každý lichý rok. Práce a úsilí, které do příprav slavnosti již byly vloženy, především tisíce krepových papírových růží a kvítků, však nepřijdou vniveč. Ozdoby pro koně mají zůstat uložené v krabicích, kde budou čekat na časy příhodnější. Také podstatná část připravených doprovodných programů by se měla uskutečnit o rok později, během jízdy králů v roce 2021.

Vizualizace trasy dálnice D 55 v úseku Staré Město - Moravský Písek.
Další povolení pro stavbu dálnice D55 u Starého Města

„Kroje nachystané na květnovou parádu najdou určitě své uplatnění při konání jiných kulturních akcí, které, jak všichni věříme, ještě do konce letošního roku v Kunovicích zažijeme,“ nezastírá optimismus kunovická místostarostka Martina Kozelková.

Ta společně s manželem počítá i s tím, že „královský mandát“ jejich syna Daniela začne až za rok a těší se, až ta chvíle nastane.

Kunovická radnice informovala o svém kroku také organizátory jízd králů ve Vlčnově a v Hluku. Pokud by k přesunu termínu konání jízdy králů až na příští rok došlo i tam, mohla by se i připravovaná Pouť jízd králů za účasti tří slováckých králů také uskutečnit o rok později.

Rozhodne se po Velikonocích

„V současné době řešíme, jak to u nás bude. Jednáme s rodinami legrútú i krále. Po Velikonocích rozhodneme co, a jak. Varianty jsou různé. Operujeme také s tím, že by se případně v příštím roce spojily ty dva ročníky (legrútské pozn red.). Je to ale velmi citlivé téma, musíme kolem něj opatrně našlapovat,“ řekla vedoucí Klubu sportu a kultury ve Vlčnově Petra Kučerová Brandýsová Českému rozhlasu.

Rozhodnuto prozatím není ani o letošní jízdě králů v Hluku. Ta je prozatím naplánována na začátek července. Tam si rozhodnutí ponechávají na konec dubna.

„Chceme rozhodnout dobře, proto rozhodne zastupitelstvo,“ uvedl starosta Hluku Martin Křižan.

Česká zbrojovka. Ilustrační foto.
Prvního nakaženého hlásí Česká zbrojovka