Aktualizovaný plán zimní údržby mají ve Vsetíně. Řídí se jím rozsah, způsob údržby a také lhůty, v nichž má být sjízdnost a schůdnost městských silnic a chodníků zajištěna.

„Plán je obdobný jako loni, došlo pouze k jeho rozšíření asi o sto metrů komunikací. O sjízdnost cest a schůdnost chodníků se bude starat příspěvková organizace Technické služby města Vsetína (TS), a to včetně dvanácti pracovníků veřejně prospěšných prací a subdodavatelů. Údržbu komunikací, které nejsou v majetku města, by měli zajistit jejich správci,“ přiblížila mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.

Vánoční výzdoba v Rožnově pod Radhoštěm - vánoční strom na Masarykově náměstí
Vánoční stromy začnou rozsvěcovat koncem listopadu, nejdříve v Rožnově

Vedení TS Vsetín počítá letos s vyšším náklady na zimní údržbu, dosáhnout by mohly až devíti milionů korun. Konečná částka bude záviset i na tom, jaké počasí zima přinese. Záleží nejen na množství sněhové nadílky, ale i na teplotách či počtu dní, kdy vzniká náledí. Jeho odstraňování je technicky a tudíž i finančně náročné.

Připraveno: technika i posyp 

Technikou i po stránce zásobování posypovým materiálem jsou vsetínské TS na zimu připravené.

„Máme naskladněno 350 tun soli a 500 tun inertního materiálu. Dalších 400 tun inertního posypu je ještě objednáno,“ potvrdil ředitel TS Josef Stejskal.

Jeho organizace se bude během zimy starat o 197 kilometrů cest, z nichž je 107 kilometrů chodníků, a také o více než 54 tisíc čtverečních metrů veřejných ploch. Mezi ně patří například veřejné parkoviště u obchodního komplexu na Sychrově, parkoviště u OD Jednota či chodníky a prostranství kolem Smetanovy obchodní galerie, které jsou ve vlastnictví města.

Opravená silnice III. třídy v Pozděchově.
Omezení u Pozděchova je minulostí, stabilizace silnice přišla na dva miliony

„Budeme se starat i o některé příjezdové komunikace a chodníky k základním a mateřským školám,“ doplnil Stejskal. Upřesnil, že TS zajišťují úklid asi 70 procent komunikací, 30 procent prací připadá na subdodavatelské firmy.

Stejně jako uplynulou zimu budou pracovníci TS uklízet kromě silnic a chodníků také 90 autobusových zastávek, 82 přechodů pro chodce a na 25 mostů a lávek.

„Oproti loňským třinácti pracovníkům veřejně prospěšných prací budeme mít letos na ruční čistění o jednoho pracovníka méně,“ informoval Josef Stejskal.

Využívána bude čtyřkolka s příslušenstvím, která byla zakoupena v roce 2021, a nový vůz Multicar, který podnik pořídil letos za 2,8 milionu korun. 

Vizualizace budoucí podoby nového kulturního centra v Rožnově pod Radhoštěm.
Ukončení stavby kulturního domu v Rožnově řeší právníci, město zachraňuje dotaci

Připravení na zimu jsou také v dalších městech v kraji. Například v Rožnově pod Radhoštěm má radnice na starosti více než 105 kilometrů silnic, 52 km chodníků, 5 hektarů ploch a parkovišť a 55 běžných metrů schodů.

„Město se v rámci plánu zimní údržby stará pouze o své cesty. O silnice druhé a třetí třídy, což je například silnice z Tylovic na Hutisko – Solanec, se stará Správa a údržba silnic Valašska. Vzájemně však spolupracujeme a případné problémy si hned hlásíme. Máme připravený plán a přesně víme, v jakém pořadí budeme odklízet konkrétní silnice či chodníky. Věřme, že zima na nás bude letos hodná,“ řekl starosta města Jan Kučera.

Pro bezpečnost chodců i motoristů

O 120 kilometrů chodníků a 80 kilometrů silnic v Kroměříži a jeho místních částech se budou v zimě starat pracovníci městské firmy Kroměřížské technické služby (KTS). Připravené jsou dva sypače, pět multikár a další technika.

Třeba chodníkové frézy a traktor s radlicí. Přechody pro chodce, zastávky autobusů a prostory kolem škol a dalších veřejných budov se uklízejí ručně.

„Důvodem je bezpečnost chodců i motoristů,“ vysvětlil místostarosta Karel Holík.

Ilustrační foto.
Kvůli přestavbě nádraží přibývá v centru Vsetína dopravních omezení

Na ošetření chodníků a cest se bude používat sůl, solanka i inertní materiál. Výhradně inertní materiály je pak třeba používat na lávce přes Moravu, na Zborovském mostě a také na mostě v Postoupkách. Vloni stála zimní údržba město zhruba 6,8 milionu korun.

Letos od ledna do března pak radnice musela na tyto účely vynaložit téměř pět milionů korun. Další peníze si letos vyžádá ještě údržba chodníků a komunikací na konci roku.