Od čtvrtka 11. do neděle 14. listopadu ji navíc doplní a rozšíří expozice krajových odrůd ovoce. Součástí této souběžné výstavy bude také křest nové muzejní knihy Sušárny ovoce: živé dědictví (nejen) Horního Vsacka a přednáška předního českého odborníka Radoslava Vlka.

Výstava Někdo to rád sušené potrvá až do konce ledna 2022. Muzeum k ní nabízí lektorské programy pro školy i komentované prohlídky. V nadcházejících dnech se souběžně s ní uskuteční i čtyřdenní výstava, na níž budou k vidění desítky tradičních i novošlechtěných odrůd ovoce pěstovaných na Valašsku.

„Ovoce nám poskytlo Národní muzeum v přírodě Rožnov pod Radhoštěm, členové Českého zahrádkářského svazu Vsetín, Českého svazu ochránců přírody Bílé Karpaty a také pan Vala z Horní Bečvy. Tímto bych jim chtěl všem poděkovat,“ vzkazuje ředitel Muzea regionu Valašsko Tomáš Vitásek.

V úvodu avizovaný křest knihy Sušárny ovoce: živé dědictví (nejen) Horního Vsacka se uskuteční ve čtvrtek 11. listopadu od 17 hodin v Mramorovém sále zámku. Recenzovaná monografie shrnuje dlouholetý výzkum Muzea regionu Valašsko, jenž se zabýval existencí, mapováním i současným využitím roubených sušáren ovoce.

„U příležitosti slavnostního křtu se uskuteční i komentovaná prohlídka výstavy Někdo to rád sušené. Vystoupí také Soubor valašských písní a tanců Malá Jasénka. Vstup na akci je zdarma,“ doplnila kurátorka výstavy Ivana Spitzer Ostřanská.

Poslední den této doprovodné výstavy, v neděli 14. listopadu, se od 14 hodin uskuteční přednáška předního českého odborníka na tradiční krajové odrůdy ovoce, Radoslava Vlka z Mendelovy univerzity Brno.

Akce a výstavy muzea se řídí platnými epidemiologickými nařízeními. Další podrobnosti najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz nebo Facebooku @muzeumregionuvalassko.