Zámek Lešná u Valašského Meziříčí jde do nové sezony s tradičními lákadly i zajímavými novinkami. „Pro návštěvníky je připravený prohlídkový okruh historickými interiéry, které budou v prvních dubnových týdnech krášlit velikonoční a květinové dekorace od budoucích zahradníků ze Střední školy pro hluchoněmé ve Valašském Meziříčí,“ přiblížil Jiří Koňařík z Muzea regionu Valašsko.

Muzeum regionu Valašsko zve na sobotu 1. dubna 2023 do zámku Kinských ve Valašském Meziříčí na velikonoční program.
Tatary, kraslice i pečení jidášků, muzeum zve do zámku na velikonoční program

Hlavní výstava letošní sezony nese název Karpatské roubenky a přibližuje, jak se bydlelo na Valašsku v minulých staletích. „Od 1. do 25. dubna si můžete prohlédnout i výstavku kraslic zdobených tradičními technikami z našeho regionu. Na návštěvníky čeká také vyhlášený zámecký park, který s přicházejícím jarem začíná pomalu rozkvétat do krásy,“ dodal Koňařík.

Bike aréna Vsetín
Vsetínská Bike aréna otevírá na apríla. Provozovatelé varují před lesní těžbou

V neděli 2. dubna se na zámku Lešná uskuteční první akce nové sezony pro širokou veřejnost nazvaná Velikonoce a vítání jara. Připravený je bohatý program, v němž si to své najdou zástupci všech generací. „O folklorní pásmo, včetně vynášení Mařeny, se postará soubor Beskyd. Příchozí se mohou těšit na malování velikonočních kraslic, výrobu březových metel a pomlázky či předení na kolovratu,“ vyjmenovala kurátorka akce Zdeňka Višinková.

V kreativních dílnách čeká příchozí pískohraní a tvoření z vlny. „Připravujeme také ukázky ručního stříhání ovcí a výstavku o zpracování vlny Od ovečky po svetr. Chybět nebudou ani dobroty k jídlu a pití,“ dodala Višinková.