Výstavy živých hub, které připravuje Muzeum regionu Valašsko, se každoročně těší velkému zájmu veřejnosti. Kromě samotných ukázek čerstvě nasbíraných exemplářů lákají i na bohatý doprovodný program. Na vsetínském zámku čeká na příchozí fotovýstava Houby jara a začátku léta a dvojice mykologických poraden s Jiřím Novákem (6. a 8. října vždy od 15 do 17 hodin).

Ve středu 6. října se měla původně uskutečnit také přednáška mykologa Jiřího Polčáka, z důvodu nemoci hlavního protagonisty jí ale museli organizátoři na poslední chvíli zrušit. „Pro ty, kteří přijdou, bude připraven náhradní program v podobě přednášky cestovatele a fotografa Jana Husáka nazvaná Valašsko z lufta,“ přiblížil mluvčí Muzea regionu Valašsko Jiří Koňařík.

Pro školní kolektivy připravili muzejníci lektorský program Není houba jako houba. Objednávat jej lze telefonicky na čísle 571 411 690 nebo na e-mailu zamek.vsetin@muzeumvalassko.cz.

Také na zámku Lešná u Valašského Meziříčí doplní ukázku živých hub výstava fotografií. Letošní téma zní Foto-houbo-humor, k vidění tedy budou zajímavé a také vtipné snímky s mykologickou tématikou. Výstava potrvá do 31. října.

Poradna pro houbaře je v Lešné naplánovaná jedna, konkrétně 7. října od 13 do 16 hodin. „Lektorské program pro školy lze objednávat na telefonním čísle 734 420 009,“ doplnil kurátor výstavy v Lešné Luděk Ondruch.