Pořadatelé ujišťují, že příchozí se mohou těšit na pestrou směsici lidových zvyků, dobrot a zábavy pro všechny generace. „Folklorní pásmo obstará domácí soubor Jasénka, připravený je i tradiční karneval se soutěží o nejlepší masku,“ uvedl Jiří Koňařík z Muzea regionu Valašsko.

Paní Kohoutková tančí s medvědem v Lužné roku 1968.
Už je toho masopustu namále… Zažijte masopustní veselí na vlastní kůži

Na programu bude také tradiční obchůzka masek, pochovávání basy i maškarní bál s výukou tanců. To vše v podání tanečníků, zpěváků a muziky jmenovaného vsetínského souboru Jasénka, který zde zamíří rovnou z průvodu centrem města. Ten začíná ve 13 hodin.

Na zámku nebudou chybět zabijačkové speciality od regionálních řezníků, medovina a další fašankové pochoutky, včetně tradičních koblih, jež budou přímo na místě smažit studentky Střední odborné školy Josefa Sousedíka.

Krabice k dětské diapromítačce DIAX 3.
RETRO: Zlaté časy dětských promítaček a pohádek na diafilmech. Vzpomínáte?

Pro děti organizátoři připravili výtvarné dílničky, malování na obličej, masopustní hernu, zámecký kvíz s pátračkou a také karneval se soutěží o nejlepší masku. „Na vítěze čekají i volné vstupenky do centra Džungle Vsetín,“ doplnila kurátorka akce Lenka Šemorová.

Filmy připomenou kořeny masopustu i význam masek

V Mramorovém sále zámku budou v pauzách mezi vystoupeními probíhat filmové projekce o kořenech masopustu, zvycích a významu masek. V 15 hodin se uskuteční i slavnostní ukončení úspěšné výstavy Od adventu po fašanky, jejíž součástí bude komentovaná prohlídka s autory vystavovaných fotografií.

Zájemci si budou moci za jedno vstupné projít i všechny návštěvnické prostory zámku. „Zámecký masopust tady s námi dva roky nebyl a my už se moc těšíme, že ho budeme moci lidem opět nabídnout. Přijďte si za námi užít fašankové veselí a dozvědět se také trochu zajímavostí o této prastaré a krásné tradici. Těšíme se na vás,“ vzkázala Lenka Šemorová.