Na nástupišti si plamínek do přinesených luceren převzala asi desítka lidí z města i okolních obcí. Další budou mít stejnou možnost při řadě místních akcí po celém regionu.

Z Valašska se pro betlémské světlo v neděli ráno do Hranic na Moravě vypravil Radek Křenek a další skauti z oddílu, který nese název 1. HOOD neboli 1. Hovězský odvážný oddíl. Spolu s nimi také členky 2. dívčího oddílu ze vsetínského skautského střediska.

„V Hranicích jsme počkali na bratry skauty z Brna, od kterých jsme si betlémské světlo převzali a jeli jsme z Hranic na Vsetín,“ přiblížil Radek Křenek.

Zpívání koled spojili v Janové už tradičně s jarmarkem. Výtěžek z prodeje letos věnují nemocnému Kubíčkovi.
V Janové spojili zpívání s dobrou věcí. Pomohli Kubíčkovi

Plamínek chráněný za skly petrolejových lamp si hovězští skauti nejprve převezli k sobě domů. V pátek 21. prosince od 16 do 17 hodin jej budou rozdávat na návsi na Hovězí. Letošní novinkou je také jízda vlakem s betlémským světlem do Velkých Karlovic. Spoj vyráží v pátek v 16.04 z Hovězí.

„Světlo budeme lidem rozdávat na jednotlivých zastávkách směrem do Karlovic. Stejně tak i na zpáteční cestě. Vlak z Karlovic na Hovězí jede zpátky 17.23 hodin,“ upřesnil Radek Křenek.

Betlémské světlo přivezla skupina českých skautů do České republiky už v sobotu večer. Plamínek zažehnutý v jeskyni narození Ježíše Krista v nynějším Izraeli nejprve cestoval letadlem do rakouského Lince, kde si jej skauti vyzvedli při ekumenické bohoslužbě v katedrále Neposkvrněného Početí Panny Marie.

Poté s ním vlakem dorazili do Českých Budějovic, odkud se světlo dále distribuuje do dalších míst republiky. Letos se tato tradice opakuje v Česku už potřicáté.

Na mnoha místních akcích si pak až do Štědrého dne budou moci lidé od skautů připálit svíčky nebo lucerničky a betlémské světlo si odnést do svých domovů.

Seznam místních akcí je k nalezení na webu www.betlemskesvetlo.cz. Na poštách v Praze, Brně a Olomouci bude možné v týdnu před Vánocemi získat také příležitostné razítko betlémského světla.