Jsou Vánoce pomyslným vrcholem rybářského roku?

Bohužel u nás stále ještě přetrvává silný vánoční prodej. I když děláme reklamu na ryby i během roku, prodej je mizivý. Něco málo ryb se prodá kolem Velikonoc, něco prodáme při výlovu. Většina ryb se ale tradičně prodá v období před Vánoci.

Která ryba je na Vánoce nejoblíbenější? Je jasným favoritem stále kapr?

Lidé zkoušejí všelicos. Tradice je ale mít na Vánoce kapra. Čím dál víc lidí zkouší amura, tak prodáváme kromě kaprů i dost amurů. Někteří fajnšmekři zkouší dravé ryby. To znamená sumce, štiku, pokud je, tak i candáta.

Jaká je cesta ryby z rybníku na štědrovečerní tabuli?

V druhé polovině října do půli listopadu se vylovují jednotlivé rybníky. Nejdřív se loví malé ryby jako je kapří plůdek, kapří násady, které přelovujeme do jiných rybníků. Ke konci rybářského podzimu se loví tržní ryba, která putuje do sádek. Tam je ryba až do toho vánočního shonu. Vánoční prodej začíná kolem dvacátého prosince a končí na Štědrý den. Pro opozdilce držíme vždy takovou hotovost. Ještě na Štědrý den do jedenácti hodin si lidé na sádkách v Zubří mohou koupit rybu.

Na sádkách se prodávají všechny vylovené ryby?

Část ryb, které na podzim vylovíme, dáváme rybářským svazům. Ty berou ryby od nás přímo z lovení. Část se pak prodá na rybníce a zbytek vylovených ryb je určený na Vánoce.

Kde všude si mohou lidé koupit rybu?

Největší prodej je právě na samotných sádkách v Zubří. Tam lidé vidí, kde se ryba sádkuje, že je v čistě vodě a působí na ně dobře. Lidé vidí, že ryba ještě není poškozená přepravou. Dost se nám osvědčil také prodej na jednotlivých prodejních místech po městech. Máme patnáct prodejních míst, na kterých prodáváme dvě stě až dvě stě padesát metráků ryb.

Ryby od vás se chlubí značkou Ryba domácí. Co to znamená?

Ryba domácí je název pro rybu, kterou produkují členové rybářského sdružení v rámci celé republiky. Je to propagace ryb přímo vyprodukovaných u nás. Hodně lidí nakupuje mořské ryby. Tam ale nikdy neví, odkud jsou, co se v moři děje. Hned se tam vylije z tankeru nějaká ropa, hned je hrůza zase v Japonsku. Lidé by proto měli dát přednost naší rybě domácí.

Podle čeho by si lidé měli vybrat kapra?

Jednak by si měli vybírat podle vzhledu těch ryb. Různé překupní firmy na Valašsko dováží rybu z Čech, se kterou se mnohokrát manipuluje. Každý převoz a zacházení s rybami je pak mechanicky poškozuje. Jsou otlučené, případně zaplísněné. Zadruhé by pak lidé měli vědět, od koho ryba je. Větší producenti ryb jsou totiž pod veterinárním dohledem. Na veterinární správu musíme například odevzdávat vzorky ryb na těžké kovy.

Co když se někdo rozhodne rybu pustit zpátky do řeky?

Není to moc správné řešení. Ryby jsou totiž určeny na vánoční stůl. Když ji lidé pustí do vody, neexistuje záruka, že ryba přežije.

Rybářství se věnujete už hodně dlouho. Nejste za tu dobu ryb už přejedený?

Přejedený nejsem. Já osobně si nějakou tu rybu dost často dopřeji. Ryba mi pořád chutná, protože se dá dělat na hodně způsobů. Ryba se dá udělat různě jako kuřecí nebo jiné maso. Když je ryba například tučnější, jako tolstolobik, sumec nebo větší kapři, je dobré udělat ho na zelenině, čímž se stáhne ta mastnota. Když je zase ryba sušší jako štika nebo něco takového, dá se podávat s různými dresinky, omáčkami, aby maso natáhlo zase trochu pikantní šťávy.

Na Štědrovečerní večeři si dáváte co?

Tradičního kapra. I když bych si mohl dopřát něco jiného, nikdy jsem ještě tradici neporušil.

K přírodě tíhnul devětapadesátiletý Slavoj Haška odmalička. Ačkoliv v rodině neměl žádný rybářský vzor ani tradice, začal se rybařině věnovat již od skončení základní školy. Poté rok studoval na učilišti v Třeboni, následně na rybářské škole ve Vodňanech.

Po zakončení rybářské školy nastoupil u Rybářství Přerov.

V současné době je majitelem firmy s dlouholetou tradicí v Hustopečích nad Bečvou Rybářství Haška.