„V minulém roce na silnicích našeho kraje zemřelo 29 osob, o tři více než v předešlých dvanácti měsících. Celkem bylo 75 těžce poraněných osob, lehká zranění utrpělo 1332 účastníků dopravních nehod,“ řekl náměstek ředitele krajské policie Bohdan Varyš.

Také přibylo motoristů, kteří před jízdou požili alkohol. Loni nadýchalo při nehodách 246 řidičů.

Alkoholové léto, pili senioři i mladíci

V srpnu srazil v centru Luhačovic u kruhového objezdu dvaapadesátiletý cyklista, který se svým kolem pravděpodobně kličkoval po celé šíři chodníku, třiaosmdesátiletého chodce. Senior utrpěl zranění, s nímž ho záchranáři převezli do nemocnice. Dechová zkouška u cyklisty ukázala hodnotu téměř dvě promile alkoholu. 

V tomtéž měsíci se stala nehoda ve Slušovicích u hudebního klubu. Sedmnáctiletý hoch za volantem BMW narazil do motorky značky Honda, kterou řídil mladík stejného věku. Nehoda se naštěstí obešla bez závažnějšího zranění, nicméně řidič vzhledem ke svému věku neměl řidičské oprávnění.

Po nehodě navíc ujel, aniž by poskytl první pomoc motocyklistovi, který po střetu upadl na komunikaci. Když mladíka z BMW policisté našli, nadýchal více než dvě promile alkoholu.

V prosinci došlo ke srážce osobního vlaku a dodávky na železničním přejezdu u Hulína na Kroměřížsku. Dvaašedesátiletý řidič dodávky, který jel od Skaštic směrem na Hulín, vjel na železniční přejezd v době, kdy blikala červená světla, ozýval se přerušovaný zvuk zabezpečovacího zařízení a byly dole závory.

Jeden lidský život si vyžádal střet dodávky s vlakem u Hulína na Kroměřížsku.
Další tragická nehoda u Hulína: Řidič dodávky v pondělí nepřežil střet s vlakem

Došlo ke střetu s právě projíždějícím osobním vlakem, který přijížděl od Kroměříže. Řidič dodávky, který nebyl připoutaný, vlivem nárazu vyletěl ven z vozu a následkům zranění na místě podlehl. Ve vlaku cestovalo celkem osmnáct osob, z nichž nikdo nebyl zraněný.

Začátkem listopadu vyhasly dva mladé životy při nehodě osobního auta a kamionu, která se stala na silnici mezi Jablůnkou a Bystřičkou na Vsetínsku. Silnice byla v místě havárie několik hodin zcela uzavřena, policisté odkláněli dopravu po objízdných trasách.

Při nehodě na silnici mezi Jablůnkou a Bystřičkou na Vsetínsku zemřeli dva mladí muži.
Tragédie u Jablůnky: dva mladí lidé zemřeli při srážce auta s kamionem

Dva muži ve věku 21 a 20 let v osobním automobilu utrpěli zranění neslučitelná se životem. Příčinou nehody byla pravděpodobně nepřizpůsobená rychlost vozidla.

Tragicky skončila také zářijová nehoda při níž se mezi Hvozdnou a Ostratou na Zlínsku střetl cyklista s protijedoucí oktávií. Devětadvacetiletý cyklista střet s autem nepřežil. Podle informací policie jel bez osvětlení a reflexních prvků po silnici směrem na obec Ostrata. Navíc podle všeho nejel po pravém okraji vozovky, ale při jejím středu.

Nejčastější příčiny? Velká rychlost a malá pozornost

Nejnebezpečnější byly z hlediska následků silnice první třídy, zemřelo na nich 13 osob z 29. Nejčastější příčinou tragických nehod bylo v loňském roce nepřizpůsobení rychlosti jízdy. Z tohoto důvodu vloni zemřelo 13 účastníků silničního provozu. Jak upozornil Varyš, řidiči se také dostatečně nevěnují řízení. „Často se stává, že řidiči kamionu sledují za jízdy seriál v televizi nebo že řidiči obecně věnují více času telefonu, sms zprávám či navigaci než silničnímu provozu.“

Dopravní nehody ve Zlínském kraji v roce 2022 v číslech:
- při dopravních nehodách zemřelo 24 mužů a 5 žen
- usmrceno bylo 7 řidičů, 6 spolujezdců, 6 chodců, 5 cyklistů, 4 motorkáři a 1 řidič nákladního automobilu
- v obci při nehodě zemřelo 9 lidí, mimo obec 20
- těžce zraněných osob na silnici bylo 75, lehké zranění utrpělo 1332