Kvůli množství koní, kterých bylo přihlášeno do soutěže devadesát devět, musela výstava začít o hodinu dříve než se plánovalo. „V loňském roce jich bylo o dvacet méně. Přijeli k nám chovatelé z Valašska, ale například i z Opavy, Přerova či Dolního Benešova," prozradila jedna z organizátorek a předsedkyně Jezdeckého klubu Valašsko Irena Dulavová.

Čtyřčlenná odborná komise měla za úkol zhodnotit jedenáct kategorií koní. „Hodnotí se podle plemenných standardů. Kůň, který jim odpovídá nejvíce získá cenu," uvedla organizátorka.

Ocenění získalo prvních pět v každé kategorii. „Máme tady taky dvě vzácnější plemena, irského coba a achaltekinského koně. Bývá je ale problematičtější zařadit," řekla Irena Dulavová.

Nejvíce účastníků soutěžilo v kategorii pony. Jedním z nich byla například Eva Vobořilová ze Zubří. Přijeli se svým velšským pony skupiny B, který se řadí k českým teplokrevníkům. „Jezdím sem každý rok, soutěžit však teprve po čtvrté. Minule jsme skončili třetí," prozradila mladá chovatelka, která jezdívá i na dostihovém závodě zuberské derby.

S poníkem přijela i Petra Bučková z Opavy. „Jsme tady poprvé. Jen tak na zkoušku, jak se bude chovat v přítomnosti ostatních koní," vysvětlila Bučková.

Petr Frydrych z Velkých Karlovic dorazil na soutěž s chladnokrevníkem českomoravským belgickým koněm. „Tady jsem ještě nevyhrál, ale v Tlumačově dvakrát," pochlubil se valašský chovatel.

Po výstavě se odpoledne konalo představení Jaroslava Novosada z Rajnochovic. Představil plemeno hafling pro využití ve sportu. Následovala pak ještě vozatajská soutěž, kde kočí a koně předváděli, co umí. „Jedna z disciplín je ovladatelnost klády, která simuluje svážení dřeva z lesa. Musí se zavěšenou kládou projet brankami," vysvětlil Jiří Jurečka ze Spolku chovatelů koní Valašsko.

Další disciplínou byl parkour a tah.

Akce se prý připravovala už od zimy. „Řešila se na našich schůzích a chovatelé dostávali pozvánky. Nepovedla by se nám však připravit bez spolupráce z místními složkami dobrovolných hasičů a sportovců. Pomohli nám také ostatní lidé z Prostřední Bečvy," dodal Jurečka.